Rødstrupa er blant de aller tidligste fuglene som begynner å synge om våren. (Foto: Oddvar Heggøy)

Forskeren forteller: Lær deg fem av fuglesangene

Noen av våre vanligste fugler er lette å kjenne igjen på sangen. Lytt og lær!

Med våren og hvitveisen kommer også sangfuglene som enten har våknet fra vinterdvalen eller har kommet flygende sørfra for å kjempe om make for sesongen.

Har du lurt på hvilken fugleart som lager de ulike sangene du hører på vei gjennom skogen eller marka?

Her er noen nybegynnertriks. 

Det første steget for en nybegynner er å plukke ut noen arter. Mange lærer raskere ved å hekte sangen på ulike huskeregler.

Gråspurven høres med litt fantasi ut som en knirkende trillebår når den synger. (Foto: Oddvar Heggøy)

Her skal du få litt drahjelp for å lære deg å kjenne igjen fem fuglearter som er aktive nå. De utvalgte artene er alle tallrike og utbredte, så du vil høyst sannsynlig høre flere av dem, eller alle, i løpet av en kort spasertur i områdene der du bor.

Gråtrosten hører du garantert om morgenen. (Foto: Oddvar Heggøy)

De fleste artene er ivrigst fra skumringen og frem til lunsj, så det lønner seg å være tidlig oppe. Da slipper du dessuten motordur og annen støy som tiltar utover morgenen. Gå tidlig til jobb en dag og gi deg selv et gratis fuglesangkurs.

1.Gråtrosten – en gretten Donald Duck

Denne er svært vanlig, og bare ved å gå utendørs tidlig om morgenen kommer du garantert til å høre den.

Sangen er velkjent, bestående av skvaldring, men lytt etter gråtrostens lokkelyd – som også inngår i skvaldringen. En durende, rullende, hes lyd, som en motordur, eller lyden Donald Duck kan skilte med når han er misfornøyd.

Gransangeren heter Chiffchaff på engelsk – etter lyden på sangen. (Foto: Oddvar Heggøy)

Hør gråtrosten synge. 

2.Gråspurv – et knirkende trillebårhjul

De fleste vil også garantert høre gråspurvens velkjente “tjuping”. Mange hekker huser denne krabaten.

Ikke den mest imponerende sangen, men innimellom tjupingen forekommer det noen triller, og dette er en art det kan lønne seg å starte med. Med litt fantasi kan man se for seg et knirkende trillebårhjul når man hører sangen.

Hør gråspurven synge. 

Rødstrupa er melankolikeren blant vårfuglene. (Foto: Oddvar Heggøy)

3.Gransanger – tjiff-tjaff

Denne har virkelig kommet i gang for sesongen og har et enkelt tema som er lett å kjenne igjen, nemlig tjiff-tjaff, i ulike lengder og rekkefølger.

Artens navn på andre språk røper den lett gjenkjennbare sangen, og på engelsk heter den Chiffchaff, mens på tysk heter den Zilpzalp.

Hør gransangeren synge.

Bokfinken har sterk styrke og klang, så bare hør etter. (Foto: Oddvar Heggøy)

4.Rødstrupe – vårens melankoliker

Sammen med gråtrosten er rødstrupa blant de aller tidligste, og de kan gjerne høres mer eller mindre uforstyrret når de starter, rett etter lysets frembrudd.

Sangen er svært melankolsk, og kan lett forsvinne i et støyende bybilde, med trafikk og ikke minst andre sangfugler utover morgenen.Tonen starter lyst, og daler lett nedover, med rullende pludring, og ebber ut mot slutten.

Hør rødstrupen synge. 

5.Bokfink – ertekroken

En annen spesialitet på denne delen av våren er bokfinken. Sangen står godt frem på grunn av dens styrke og klang. Den starter å synge ved ankomst allerede de siste dagene av mars, men flere ankomne individer sørger for økt sangaktivitet utover april.

Merk sangens dalende karakter, kombinert med faste anslag, og gradvis svakt økende tempo, i tillegg til en karakteristisk snei på slutten. Se for eksempel for deg at bokfinken ler støyende av en annen fugl: «hahahahaha – spirrevipp!»

Vær oppmerksom på at avslutningen kan variere mye, og noen få ganger kan den også utebli.

Hør bokfinken synge.

Med litt tålmodighet og noen tidlige morgenturer bør du snart være i stand til å kjenne igjen disse fugleartene. Jeg kan garantere deg at det gir en enda flottere opplevelse av vår og fuglesang.

Lykke til!

Powered by Labrador CMS