Sentralt MS-enzym funnet

Kanadiske forskere har klart å identifisere et enzym sentralt i sykdomsutviklingen av multippel sklerose. Dette kan være et skritt i retning av bedre medisiner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Multippel sklerose (MS) er en nervesykdom hvor kroppens eget immunforsvar angriper det beskyttende myelinet rundt nervecellene i sentralnervesystemet.

Resultatet blir at nerveimpulsene går saktere eller stopper opp, noe som kan få konsekvenser som lammelser i kroppsdeler eller forsinkelser i signalene fra kropp til hjerne og omvendt.

MS-gåten

Det er imidlertid ingen som vet hvorfor dette skjer. Forskerne har lenge snakket om MS-gåten, og det er foreslått en blanding av arv og miljø som årsaker til nervesykdommen.

Kanadiske forskere fra McGill University Health Centre (MUHC) viser i en artikkel publisert i tidsskriftet Neuron, at et enzym (katalysatorprotein) kan stå veldig sentralt i sykdomsutviklingen i en dyremodell laget for å simulere MS hos mennesker.

- Denne oppdagelsen foreslår at cPLA2-enzymet kan være et bra mål for utviklingen av medisiner til å behandle MS, sier forsker Sam David som står bak studien.

Dyremodell

Dyremodellen kalles Experimental autoimmune encphalomyelitis (EAE), og er et redskap for forskerne til å forstå mer om hva som skjer i menneskekroppen ved sykdomsutviklingen av MS.

Hos mus med EAE viser de kanadiske forskerne at enzymet cytosolisk fosfolipase A2, eller cPLA2 som det også kalles, er forhøyet i skader på ryggmargen - det vil si det sentrale nervesystemet. Dette til sammenligning med hva som er tilfellet hos friske mus.

Ved å behandle EAE med et stoff som er i stand til å blokkere enzymet, viser forskerne videre at sykdommen starter senere, samt at graden av ødeleggelse i ryggmargen blir mindre.

Dempet betennelse

Ved å blokkere enzymet etter at sykdommen EAE hos mus er fullt utviklet, blir betennelsen i ryggmargen dempet, skadene på nervecellene blir redusert, og enzymet virker og forebyggende på alvorlige tilbakefall hos musene som har en progressiv EAE.

I Norge har omtrent 5 000 personer fått diagnosen MS, mens det tilsvarende tallet i Kanada er 35 000 mennesker. MS er mer vanlige på høye og lave breddegrader enn ellers i verden, noe som antyder en sammenheng med sol og D-vitaminer i sykdomsutviklingen.

Kilde:

A. Kalyvas, S. David: Cytosolic phospholipase A2 plays a key role in the pathogensis of multiple sclerosis-like disease

Artikkelen finnes hos Neuron, men du må registrere deg og betale for å lese artikkelen.

Powered by Labrador CMS