Tjukkere med kjæreste

Har buksa blitt strammere etter at du fant kjærligheten? Kvinner med partner legger på seg mer enn de single, skal vi tro en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Illustrasjonsbilde: www.colorbox.no)"

- Nå har jeg fått meg kjæreste - da kan jeg endelig slappe av og hive innpå, tenker du kanskje når kjæresten har lempet den siste pappesken sin over dørstokken din.

Denne situasjonen er kanskje satt på spissen, men funnene fra en omfattende australsk undersøkelse antyder at kiloene i større grad smyger seg på kvinner med partner, enn på de uten.

Nå advarer forskere mot å senke sunnhetskravene når man går inn i et forhold og etablerer seg.

Den australske studien er publisert i januarutgaven av tidsskriftet av American Journal of Preventive Medicine, ifølge avisa The New York Times.

Mødre la på seg mest

Studien er basert på selvrapporterte svar fra 6000 australske kvinner i perioden 1996 til 2006

Kvinnene var mellom 18 og 23 år gamle da kartleggingen startet. Ti år etter, tyder funnene på at barnløse kvinner med partner, som i utgangspunktet veide rundt 63 kilo, la på seg gjennomsnittelig 6,8 kilo i perioden.

Single kvinner uten barn la på seg i gjennomsnitt omkring 5 kilo i perioden, ifølge New York Times, som refererer til studien.

I tråd med eksisterende kunnskap, var det kvinnene som hadde født barn i løpet av tiårsperioden som førte opp størst personlig vektendring i perioden, med omkring 9 kilo i gjennomsnitt.

Studien er en del av den store undersøkelsen, The longitudinal study on women’s health.

"Du og din nye kjæreste er på ostesmaking, og glefser i dere. Er dette begynnelsen på en oppadgående vektkurve? (Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no)"


Kosekilo?

At kvinner går opp i vekt etter de har født barn, er ikke så overraskende, mener hovedfortatter av artikkelen om studien, Annette Dobson. Hun er professor i biostatistikk ved University of Queensland i Brisbane.

- Kvinnekroppen tilpasser seg kanskje vektøkningen som følger med svangerskapet, og den kan være vanskelig å få endret tilbake, sier hun til The New York Times.

Det er derimot vanskelig å forklare de barnløse kvinnenes vektøkning med slike kroppslige endringer, mener hun, og tror derfor at de ekstra kiloene dermed må skyldes endringer i atferden til kvinnene når de er i parforhold.

- Generelt helseproblem

Dobson får støtte av Maureen Murtaugh, som er amanuensis i epidemiologi ved University of Utah. Hun trekker fram et eksempel som indikerer at det i parfold vanker en del romantiske middager.

- Tenk bare på når man drar på restaurant. Der serverer de en mann på 1.80 den samme porsjonsstørrelsen som jeg får, selv om jeg er 1.65 og 30 kilo lettere, sier hun til The New York Times.

Litt mer alvorlig, mener Murtaugh at studien gir en indikasjon på at det er visse perioder i en kvinnes liv, hvor hun bør være ekstra påpasselig med livsstilen sin.

- Dette er et generelt helseproblem. Å gifte seg eller flytte inn sammen, eller få barn er hendelser som trigger vektøkning, sier hun til avisa.

Kilder:

Study Says Women With Mate Get Heavier. Artikkel i The New York Times sin nettutgave, 5.januar 2010.

Powered by Labrador CMS