Det er ikke farlig å gå uten briller. Øynene dine tar ikke skade av å anstrenge seg, forteller forskerne.  (Foto: Mangostar / Shutterstock / NTB scanpix)
Det er ikke farlig å gå uten briller. Øynene dine tar ikke skade av å anstrenge seg, forteller forskerne. (Foto: Mangostar / Shutterstock / NTB scanpix)

Får jeg dårligere øyne når jeg ikke vil gå med briller?

Spør en forsker: Løpet er kjørt for voksne øyne, men det er viktig at barn kommer seg utendørs, forteller øyeleger.

En leser hadde nylig en ubehagelig opplevelse – en virkelig øyeåpner.

Han var sikker på at han ikke trengte briller. Men så prøvde han brillene til en venn for moro skyld.

Plutselig var det som om han hadde byttet ut et VHS-bånd med en Bluray-disk. Hver eneste en piksel på lunsjbordet ble knivskarp. Makrell, majones, ja, selv brødsmulene på skjorten hans ble tydelige.

Siden han ikke synes dette med briller haster, undrer han seg: «Tar synet skade hvis jeg går rundt uten briller, selv om jeg kan se bedre med briller på?» spør Oskar.

For hva om musklene i øynene blir overanstrengt? Eller blir de dovne hvis man får briller for tidlig? Og kan man trene synet?

Voksne øyne tar ikke skade

Heldigvis kan forskerne berolige Oskar med at synet hans ikke tar skade av at han går rundt uten briller.

– Det kan jo være ubehagelig hvis man ikke kan se skikkelig. Men hvis du ikke blir plaget, er det helt greit. Det gjør neppe noen forskjell på utviklingen av synet hvis du som voksen går rundt uten briller, sier Michael Larsen, som er klinisk professor i øyesykdommer på Rigshopitalet og Københavns Universitet.

– Når du er voksen, er øyet ferdigutviklet, og da gjør det ikke noen skade å gå uten briller, forteller Kristian Lundberg, som er øyelege ved Odense Universitetshospital, og som har fulgt brillebehovet til 300 barn over 6 år i doktorgradsavhandlingen sin.

Derimot kan det være skadelig å gå med briller med høyere styrke enn man trenger.

– Det er faktisk forskning som viser at synet kan forverres av dette, sier Kristian Lundberg.

Hos barn er det imidlertid viktig at de får briller når de trenger det, men det kommer vi  tilbake til.

Først skal vi nemlig se på hva som skjer hvis man får briller med for høy styrke.

For mye styrke gjør øyet verre

Når du blir født, har du et lite og rundt øye, og du er faktisk langsynt. Barneøyne kan likevel kompensere for dette ved å «zoome inn».

Med årene vokser øynene våre, inntil vi får «normalt syn».

Men fortsetter øyet å vokse, så blir vi nærsynte.

Etter hvert som vi blir eldre, blir linsen i øyet gradvis stivere, og vi mister evnen til å zoome inn.

– Men det er viktig at du som barn ikke får for mye styrke. Studier tyder på at man stimulerer øyets vekst, slik at det tilpasser seg brillen. Får man for mye styrke, fremskynder man øyets vekst, sier Kristian Lundberg.

Det er flere studier som har påvist denne effekten, som denne fra 2006 i tidsskriftet Clinical & experimental optometry. Dessverre gjelder det ikke motsatt vei, viser blant annet denne 2002-studien i tidsskriftet Vision research.

– Man har prøvd å underkorrigere, både med kontaktlinser og briller, men det er ikke noen studier som kan påvise en entydig effekt.

Kan man trene øynene?

Men er det andre ting vi kan gjøre for å forbedre synet?

Søker man på Google, er det ikke rent få øvelser som angivelig kan styrke synet. Men det er ikke vitenskapelig belegg for at de virker.

– Jeg har ikke sett noen vitenskapelig behandling av det, sier Kristian Lundberg.

Han legger til at øyet har muskler som kan trenes, men at de ikke som egentlig har noe med synet å gjøre.

– De bare beveger øynene. Synet oppstår først inne i hjernen, etter at fotoreseptorene på netthinnen registrerer ulike lysbølger. Det starter en kaskade av signaler, som samles i synsnervene og ender i bakhodet, der synssenteret sitter. 

Michael Larsen er enig i at voksne ikke bør la seg lokke av løfter om bedre lesesyn fra trening.

– Det er ganske enkelt svindel. Øynene blir stivere med alderen, og det kan man altså ikke trene seg fra, sier Larsen.

Barn har godt av å være utendørs

Barneøyne har godt av å komme utendørs. Lyset får nemlig øynene til å vokse langsommere, og den reduserer risikoen for nærsynthet. (Foto: victoriyasmail / Shutterstock / NTB scanpix)
Barneøyne har godt av å komme utendørs. Lyset får nemlig øynene til å vokse langsommere, og den reduserer risikoen for nærsynthet. (Foto: victoriyasmail / Shutterstock / NTB scanpix)

Men det er ulike regler for barneøyne og voksenøyne, forteller forskerne.

– Fra fødsel til 20-årsalderen kan du påvirke synet, forteller Kristian Lundberg.

Barn får dårligere syn av å være innendørs.

– Det som betyr noe, er å være utendørs og få sollys på netthinnen. Man har tidligere ment at det var på grunn av behovet for å skifte mellom å langt unna og tett på, men det er verken bekreftet eller avkreftet, forklarer Lundberg.

– Lys er den sterkeste miljøfaktoren. Det er den som i størst grad kan styre veksten av øyet. Det får øyet til å produsere dopamin, som bremser øyets aldring og vekst. 

Michael Larsen er enig.

– Barn bør være utendørs for å unngå nærsynthet. Det er nesten ingen naturmennesker som er nærsynte. Man kjenner ikke mekanismen fullt ut, men man mener det er på grunn av høyere lysintensitet, sier han.

Men ifølge Kristian Lundberg er det ikke skjermer som er problemet.

– Man skal ikke unngå lesning eller skjermbruk, men i stedet de tingene som de er forbundet med. Hvis barna sitter med en iPad, så sett dem ved vinduet eller utendørs, sier han.

Barn bør ikke unngå å bruke briller

Barns øyne kan altså påvirkes av miljøet. Og derfor kommer vi nå tilbake til det med barn og briller.

De bør bruke briller hvis de trenger det, forteller Kristian Lundberg.

Siden små barn også har små øyne, er de som nevnt langsynte i de første årene. Med årene retter det seg for de fleste – men det er veldig viktig at de som fortsetter å være langsynte, får briller.

– Langsynte barn må krumme linsen hele tiden, og da kan muskelen som krummer linsen, bli overanstrengt. Det ene øyet kan begynne å «slappe av», slik at barnet begynner å skjele. 

Da utvikles ikke synssansen riktig. Derfor er det viktig at de regelmessig får målet synet.

– Hvis man blir oppmerksom på dette i tide, kan man redde et dårlig syn ved hjelp av briller. De begynner rett og slett å bruke begge øyne igjen, og lyset kommer riktig inn på netthinnen slik at nervebanene kan utvikles», sier Kristian Lundberg.

– Hvis man unnlater å gjøre det, kan barnet bli blind på det ene øyet.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Barn så bedre av å være utendørs

Kristian Lundbergs undersøkte i sin doktorgradsavhandling 307 barn i aldersgruppen 13–17 år, som hadde blitt fulgt i 7 år

Forskerne registrerte hverdagsaktiviteter, vaner, levemåte, kondisjon, styrke, balanse med mer.

Målet var opprinnelig å undersøke om det var en sammenheng mellom fysisk aktivitet og syn, men det ble ikke funnet noen slik effekt.

Men et delresultat ble at de barna som oppholdt seg mest utendørs, ble mindre nærsynte.

Studiene er utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet Acta Ophthalmologica i 2017 og 2018.

Powered by Labrador CMS