P(r)oppet med antioksidanter
Fullkornprodukter som popkorn og frokostblanding er stappfulle av helsebringende antioksidanter kalt polyfenoler.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Popkorn og frokostblandinger har overraskende høye nivåer av sunne antioksidanter, ifølge en undersøkelse presentert under American Chemical Societys nylig avsluttede nasjonale møte i Washington.
Polyfenoler er en samlebetegnelse på en rekke stoffer som plantene produserer, og som vi får i oss når vi spiser bær, frukt, grønnsaker, nøtter og korn.
Forskere mener polyfenolene er en viktig del av forklaringen på hvorfor disse matvarene har blitt kjent for å redusere risikoen for hjertesykdom, kreft, og andre sykdommer.
Hvete > mais > havre > ris
Nå viser det seg at også fullkornsprodukter som popkorn og frokostblanding er viktige kilder til polyfenoler. Mest av antioksidantene finner vi i hvete, deretter kommer mais, havre og risprodukter.
Tradisjonelt har man tenkt seg at fullkornsproduktene er sunne på grunn av fiberinnholdet.

- Tidlige forskere trodde fiber var den aktive ingrediensen for helseeffekter fra fullkorn, sier Joe Vinson i en pressemelding fra American Chemical Society (ACS).
- Men den siste tiden har polyfenoler kommet frem som potensielt viktigere.
På nivå med frukt og grønnsaker
Den nye studien viser at fullkornprodukter som popkorn og frokostblanding har et antioksidantinnhold som kan sammenlignes med frukt og grønnsaker.
Studien er den første som ser på det totale antioksidantinnholdet i disse produktene, inkludert antioksidanter som er bundet opp av sukkerbindinger. Tidligere undersøkelser har bare sett på de frie antioksidantene.
Antioksidantene antas å ha en helsebringende virkning fordi de fjerner frie radikaler i kroppen. Frie radikaler er stoffer som kan forårsake skader på celler og vev.
- Veldig overraskende
Forskerne undersøkte 38 frokostblandingsprodukter og 20 ulike typer snacks. Av snacksene var popkornet den soleklare vinneren, med mye høyere antioksidantinnhold enn alle de andre produktene.
- Det var veldig overraskende for oss, sa Vinson under pressekonferansen som ble holdt av ACS.
Han fortalte at i USA er 85 prosent av kornproduktene laget av raffinert korn, ikke fullkorn, og kom med en anbefaling om å lese innholdsfortegnelsen på produktene og spise mer fullkorn.
- Lag selv
Vinson anbefaler ikke popkorn som er fullt av smør og salt eller andre mindre sunne saker.
– Lag popkornet selv, så du har kontroll med hva du putter i det, oppfordrer han.
Den samme anbefalingen gir han når det gjelder søte frokostblandinger.
– Det er bedre om du selv bestemmer hvor mye sukker du skal blande i, heller enn at noen andre bestemmer det for deg, sier han.
Lenker:
American Chemical Society: Video fra pressekonferansen om studien
The University of Scranton: Research on antioxidants found in snack foods and cereal presented
Pressemelding fra American Chemical society: Whole grain cereals, popcorn rich in antioxidants, not just fiber, new research concludes