Spis en munnfull alger i stedet for en skje tran
Når vi tar en skje tran, har den vært gjennom mange ledd i næringskjeden. Hvorfor ikke gå rett til kilden?
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– I framtiden vil vi begynne å høste biomasse i havet fra et lavere nivå. Det vil gi en enorm økning i andelen organismer som vi høster fra havet, sier Atle Bones, professor i biologi ved NTNU.
Vi kan bruke tran som eksempel for å illustrere tankegangen – og framtidens muligheter.
Nødvendige fettsyrer
Ei flaske tran eller to kan være godt å ty til for oss nordboere i vintermånedene for å få nok vitamin D. I sommerhalvåret sørger sola for at kroppen selv produserer det nødvendige vitaminet, men i mørketida er det stopp på produksjonen.
Da kan tran eller fet fisk gi oss nødvendig omega-3-påfyll som trengs for å produsere D-vitamin.
Men hva skal til for å fylle en flaske tran?

En god torskefangst må til for å få nok torskelever til å utvinne tran. For at fisken skal bli stor og fin til fangst må den spise anselige mengder krill. For at krillen skal vokse og formere seg må den blant annet spise mye dyreplankton.
Unngår tungmetaller
Da nærmer vi oss starten av næringskjeden, nemlig planteplankton som utgjør matfatet til dyreplankton. Planteplankton er encellede alger, og det er her produksjonen av omega-3-fettsyrer starter. Algene produserer altså de viktige omega-3-fettsyrene vi høster fra fisken.
Hvis vi gikk direkte til originalkilden, algene, ville vi spare oss for mange ledd i næringskjeden.
– Ved å høste tidlig i næringskjeden, unngår man risikoen for opphoping av tungmetaller og andre uønskede forbindelser.
– Når man går til kilden, gir det dessuten muligheter for å selektere de gode fettsyrene i en optimal mengde. Det betyr at vi får et bedre og sunnere kosttilskudd med omega-3-fettsyrer, sier Atle Bones.
SE OGSÅ
-
Kan dyrke fram alger som spiser oljesøl
-
Rødalger – ny mat for norske fat
-
Vet lite om verdens mest tallrike dyr
-
Betre, men ikkje bra nok i Oslo-vassdraga
-
Derfor er plantene grønne
-
Lager solkrem av fjord-bakterie
-
Litt kunstig sol gir D-vitamin høst og vinter
-
Blåskjell kan redde danske fjorder fra oksygentap
-
Kan alger erstatte soya?