Det finnes ikke bevis for at kosttilskudd, som vitaminer og tran, kan bremse demens eller Alzheimers, skriver et ekspertpanel i ny rapport. (Foto: RobsPhoto / Shutterstock / NTB scanpix)

Hjerne-kosttilskudd er bortkastede penger for friske eldre, ifølge ekspertpanel

− Spar heller pengene til noe annet, råder ekspertpanel.

Hvis vi skal tro markedsføringen, finnes det mange ulike kosttilskudd som kan gi deg bedre hjernehelse. Tran, diverse vitaminer og blandinger av ulike næringsstoffer skal hjelpe deg å holde hjernen sunn og frisk når du blir eldre.

Og de kan kjøpes hos norske apoteker, dagligvarebutikker og helsekostforretninger.

I USA, hvor reklamen er mer aggressiv enn i Norge, har salget av «hukommelses-kosttilskudd» doblet fra 2006 til 2015, og én av fire voksne over 50 tar kosttilskudd for å holde hjernen i god form, ifølge avisa the Guardian.

− Det store problemet er at disse kosttilskuddene blir markedsført som om det finnes bevis, sier Linda Clare, professor ved engelske University of Exeter, til the Guardian.

Sammen med andre forskere, helsepersonell og helsebyråkrater, har hun gått gjennom forskningen på kosttilskudd, som omega-3-fettsyrer, D-vitamin, B-vitamin, koffein og koenzym Q10.

Resultatene er nedslående:

− Det er ikke belegg for å anbefale kosttilskudd for å bedre hjernehelsen til friske, eldre voksne, konkluderer ekspertene.

Bremser ikke demens

For selv om et sunt kosthold ser ut til å beskytte mot demens, betyr ikke det at å spise piller eller drikke tran gir den samme effekten.

− Kosttilskudd har ikke blitt vist å forsinke tidlig demens eller å bremse eller forbedre Alzheimers eller andre nevrologiske sykdommer som kan forårsake demens, skriver ekspertene.

Dette er samme konklusjon som the Cochrane collaboration gjorde i desember 2018, da de oppsummerte forskningen på feltet.

Nok et nederlag for omega-3

For nordmenn er det kanskje spesielt tran som har rykte som sunt, både for hjerte og hjerne.

Men flere nyere studier konkluderer med at Omega-3 ikke hindrer hjertetrøbbel. Og det finnes altså ikke overbevisende bevis for at omega-3 er sunt for hjernen, ifølge den nye rapporten.

En del forskning støtter at fet fisk er bra for hjernehelsen, men det betyr ikke nødvendigvis at det er omega-3-fettsyrene som gir denne effekten, står det i rapporten.

Ta tilskudd hvis du har mangler

Eldre som har for lite av visse næringsstoffer i kroppen, bør derimot fortsette å ta kosttilskudd, skriver ekspertene.

De trekker frem at mangel på vitamin B9 og B12 kan være knyttet til dårligere hjernefunksjon.

Siden den nye rapporten bare handler om hjernehelse, vil ikke forfatterne konkludere generelt.

− Budskapet er ikke at alle kosttilskudd er feil for alt, sier Linda Clare.

Men for friske eldre som vil ha god hukommelse og frisk hjerne, er ekspertenes anbefaling å spare pengene til noe annet − og heller følge disse rådene: sov nok, ikke røyk, vær fysisk aktiv, vær sosial − og bruk hodet.

Referanse

Global Council on Brain Health: The Real Deal on Brain Health Supplements, 2019, PDF av rapporten.

Powered by Labrador CMS