Modig fisk i åpent vann

Hvis du fisker i åpent vann har du større sjanse for å fange modig fisk. Pinglene henger ved steiner og sjøgress.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fisk har personlighet. Hvilken type du får på kroken er avhengig av hvordan du fisker.

Fiskere som kaster ut snøret ved store steiner eller i områder med vegetasjon under vann, har større sannsynlighet for å fange fryktsom fisk.

De som slenger ut kroken på åpent vann, vil derimot ha større sjanse for å sveive inn de modige fiskene, melder Queen’s University i Canada.

Det er nemlig konklusjonen i en studie som undersøker sammenhengen mellom fangstmetode og personligheten til ferskvannsfisken blågjellet solabbor.

Ta sjanser

- Modighet, eller individets tendens til å ta sjanser – er et personlighetstrekk som er veldig interessant for adferdsbiologer.

Det forklarer Alexander Wilston fra Carleton University i Canada. Han er studiens hovedforfatter.

- Vår studie er den første som beskriver en sammenheng mellom fangstteknikk og individuell djervhet i en vill fiskebestand, forklarer han.

I undersøkelsen ble solabbor fanget med to forskjellige teknikker. Enten ble de huket inn med krok og snøre, eller så ble de fanget med garn i strandområdet.

Sterk sammeheng

Etter at de var fanget, ble fiskene testet under standardiserte forhold i laboratoriet for å sjekke hvor modige de var, hvordan de tok i bruk vannsøylen, og generell aktivitet.

Resultatene viste at det var en sterk sammenheng mellom forskjellene i personlighet og fangstmetode.

Fiskene som ble fanget med krok og snøre i områder med gjemmesteder, var mer redde av seg enn fiskene som ble fanget med garn. De redde fiskene hadde også færre parasitter på utsiden.

Risikerer skjevt utvalg

Fiskerne brukte like mye tid på å fiske med krok og snøre i åpent vann, som de brukte i områder med gjemmesteder for fisken, men de fanget flere fisk i områdene med gjemmesteder.

Forskerne tror de er på sporet av en effekt som kan bety at fangstmetode utgjør en risiko for at biologer får et skjevt utvalg av fisk dersom de bare bruker én fangstmetode.

Referanse:

Alexander D.M. Wilson, Thomas R. Binder, Keegan P. McGrath, Steven J. Cooke, Jean-Guy J. Godin; Capture technique and fish personality: angling targets timid bluegill sunfish, Lepomis macrochirus; Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 2011, 68:(5) 749-757, 10.1139/f2011-019.

Powered by Labrador CMS