Det er flere kvinner enn menn som forsøker å ta livet sitt på grunn av gjeld. Men det er flere menn som faktisk tar livet sitt, ifølge ny svensk studie.
Det er flere kvinner enn menn som forsøker å ta livet sitt på grunn av gjeld. Men det er flere menn som faktisk tar livet sitt, ifølge ny svensk studie.

En av fem med gjeldsproblemer har forsøkt å ta sitt eget liv, ifølge svensk studie

I en studie ved Lunds universitet finner forskere at hver femte svenske med gjeldsproblemer har forsøkt selvmord en eller flere ganger.

Dette er et ekstremt høyt tall, påpeker forskerne.

De oppfordrer helsevesenet til å huske på å stille spørsmål om økonomi når folk søker hjelp for psykiske lidelser.

Ofte etter skilsmisse

Felles for personer med mye gjeld er at de ofte bor alene. 

De har gjerne vært gjennom en livskrise, som for eksempel skilsmisse. Og de står oftere utenfor arbeidslivet enn andre.

Forskerne ser at dette er mennesker som gjerne føler seg fanget i en situasjon de ikke kommer seg ut av.

Studien er basert på intervjuer med 641 personer.

Forskerne ser videre at det er flere kvinner enn menn som forsøker å ta sitt eget liv. Men det er flere menn enn kvinner som virkelig tar livet sitt. Dette er kjente tall fra tidligere selvmordsforskning.

Helsepersonell må våge å spørre folk om økonomi

– Fordi sammenhengen mellom gjeldsproblemer og selvmordsforsøk er så sterk, må helsepersonell nå begynne å stille spørsmål om pasientens økonomiske situasjon dersom hen viser symptomer på å føle seg psykisk syk, oppfordrer forskeren Henrik Levinsson i en pressemelding fra Lunds universitet.

– Det kan føles nærgående. Men det kan redde liv hvis du tilbyr pasienten støtte og tilstrekkelig behandling, sier han.

Levinsson peker på at det i noen land nå er blitt vanlig at helsevesenet kobler denne pasientgruppen til gjeldsrådgivere. 

Dette er noe Sverige også bør se nærmere på, oppfordrer han.

Norsk forsker har også advart

Forskning.no har tidligere intervjuet professor Arne Holte ved Universitetet i Oslo om sammenhengen mellom gjeldsproblemer og psykiske lidelser.

– Vi har nå en rekke gode studier som viser oss sammenhengen mellom gjeldsproblemer og psykiske helseproblemer, sa Holte til forskning.no.

Holte advarte om nettopp den utviklingen vi ser nå, med stadig høyere rente på boliglån. Dette er lån som folk etter hvert kan oppleve som uhåndterlige.

Like alvorlig er det med gjeld på forbrukslån og kredittkortgjeld som hoper seg opp.

Forbundet med skam

Å sitte med gjeld som man ikke klarer å holde orden på, er for de fleste forbundet med mye skam.

Folk holder det hemmelig. 

En «løsning» flere velger, er å isolere seg fra andre.

– Hvis ingen spør deg konkret om gjelden din, forteller du ikke om den spontant. Særlig gjelder nok dette i et land som Norge der de sosiale forskjellene har økt kraftig og mange etter hvert har fått god råd, sa Holte til forskning.no.

Den norske forskeren er også opptatt av hvilken vei sammenhengen går mellom psykisk helse og gjeldsproblemer.

For gjeldsproblemer kan altså føre til psykiske helseplager og bringe noen inn i en psykisk lidelse. Men har du allerede en psykisk lidelse, så kan sammenhengen også være omvendt: Da kan det være slik at de psykiske vanskene du har, er de som bringer deg opp i økonomiske problemer.

– Det typiske er at de som sliter med disse lidelsene, ikke orker å forholde seg til vinduskonvoluttene som ramler ned i postkassa.

– Da kan gjelda hope seg opp enda mer. Dette gjør det vanskeligere å bli frisk av en psykisk lidelse, og det kan også forverre sykdommen.

Referanse:

Henrik Levinsson m.fl: Suicidal behaviour in over-indebted individuals: a cross-sectional study in SwedenNordic Journal of Psychiatry. mai 2023.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS