Kanskje bestemmer personligheten vår om vi blir millionærer eller ei.
Kanskje bestemmer personligheten vår om vi blir millionærer eller ei.

Disse personlighets­trekkene kjennetegner mange­millionærer

De er ekstroverte, risikovillige og følelsesmessige stabile, viser tysk studie.

Hvordan blir man millionær?

En studie fra University of Münster i Tyskland tyder på at millionærer er både mer risikovillige og ekstroverte enn gjennomsnittspersonen. Og visstnok er de mer følelsesmessige stabile også.

Funnene er publisert i tidsskriftet Humanities and Social Sciences Communications.

Ligger svaret på millionærdrømmen i personligheten?

Så på tall fra stor, tysk undersøkelse

Forskerne har kommet frem til resultatene ved å se på tall fra tyske Socio-Economic Panel (SOEP) - en stor undersøkelse av den tyske befolkningen.

I tillegg til et representativt utvalg av befolkningen ble 1.100 mangemillionærer plukket ut til å svare i 2019. De hadde i gjennomsnitt rundt 40 millioner kroner i formue.

Millionærene som selv hadde bygget opp formuen sin og altså ikke arvet den, skåret særlig ofte på det som generelt kjennetegnet millionærenes personlighet. De som hadde arvet det meste av formuen, huket ikke like ofte av i de samme boksene.

Blant millionærene var det de rikeste som stemte aller best overens med den generelle tendensen.

Samme resultat for ikke-millionærer som startet med to tomme hender

Forskerne fant også igjen mye av det samme hos andre grupper av befolkningen som selv hadde bygget seg opp med egen innsats. De var ikke euro-millionærer, men så seg selv som folk som startet med to tomme hender.

– Alt i alt ser det ut til at personlighet spiller en rolle for å bygge formue, forklarer Johannes König i en pressemelding fra det tyske universitetet. Han er en av forskerne bak den nye studien.

Men kommer disse personlige egenskapene når man blir millionær, eller blir man millionær fordi man har egenskapene i utgangspunktet?

Ekstroverte tjente mer på risiko i amerikansk studie

König og kollegenes funn samsvarer med det forskere fra University of Georgia i USA fant i 2021. Studien deres er publisert i tidsskriftet Personality and Individual Differences - og forskning.no skrev om funnene.

De fant ut at ekstroverte mennesker tjener mer på å ta risiko enn det introverte eller nevrotiske personer gjør. Det hjalp også å skåre høyt på åpenhet og planmessighet.

De mente at det handler om balanse. Man må være villig til å ta litt risiko, men samtidig ikke gamble med alle sparepengene.

– Klar sammenheng mellom økonomistyring og personlighet

DNB spurte i fjor psykolog Rolf Lindgren om hvor mye personligheten har å si for risikoen du tar med sparepengene dine.

– Forskning viser at det er klar sammenheng med hvordan du styrer økonomien din og personligheten din. Om du er veldig trygghetssøkende eller elsker spenning, er for eksempel bestemmende for hvordan du sparer, sa han i artikkelen på DNB.no.

Referanse:

Leckelt, Marius., König, Johannes., Back, Mitja D. og Schröder, Carsten. (2022). The personality traits of self-made and inherited millionaires. Humanities and Social Sciences Communications.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS