Hornete biller med små baller

Det koster å være kar. Mannlige gjødselbiller med de mest dramatiske og oppsiktsvekkende hornene, har de minste ballene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette antyder selvfølgelig ingen sammenheng mellom dyre sportsbiler og størrelsen på mannens kjønnsorgan.

Seksuell seleksjon er en evolusjonsmekanisme som blant annet innebærer at individene som er best til å tiltrekke seg kjønnspartnere, får pare seg mer, og får mest avkom, gjerne med de beste partnerne.

I dette tilfellet handler det om tilpasninger hanner utvikler for å konkurrere ut andre hanner i kamp om hunnene. En viktig side av dette er strategier for å imponere det motsatte kjønn.

Påfuglens fjær

Eksempler er hjortens store gevir, eller påfuglhannens fjær. Noen ganger blir denne dekorasjonen så stor eller påfallende at den faktisk fører til et handikap - for eksempel ved å tiltrekke fiendens oppmerksomhet eller redusere bevegeligheten.

Denne typen egenskaper kalles sekundære kjønnskarakterer innen evolusjonsbiologien.

Noen ganger går oppsiktsvekkende og uimotståelige sekundære kjønnskarakterer på bekostning av de primære kjønnskarakterene - nemlig kjønnsorganene.

Gjødselbiller

Det er tilfellet hos gjødselbillene Onthophagus nigriventis og Onthophagus lanista, melder New Scientist.

Studien som avdekker dette er ett av de første arbeidene som eksperimentelt demonstrerer at én parringsfordel kan utvikle seg på bekostning av en annen.

Mannlige gjødselbiller innen arten Onthophagus er kjent for sine store og prangende horn. Hos noen arter utgjør hornene 40 prosent av hannens kroppslengde. Utrustningen brukes til å kjempe med andre hanner, og til å blokkere innganen til tunneler hvor de parer seg med damene.

Begrensede ressurser

Konkurransen ender imidlertid ikke med hornene. Hannens spermier må også konkurrere med andre hanners svømmere, for hunnene parer seg ofte med flere partnere.

Den generelle oppfatningen har vært at hanner med mye sæd har en større sjanse til å befrukte fruen.

Problemet er at individuelle organismer har begrensede ressurser tilgjengelig. Tidligere arbeider har vist at hornstørrelse har en omvendt sammenheng med øye-, vinge- og antennestørrelse.

Hemmet hornveksten

Forskere ved University of Western Australia i Crawley, har undersøkt taudragingen som pågår mellom forskjellige sexrelaterte strukturer.

I laboratoriet hemmet de vekten av horn hos et kull billelarver. De etset områder med celler på larvenes overflate som ellers ville ha utviklet seg til horn.

Disse larvene ble sammenlignet med en kontrollgruppe som fikk utvikle seg normalt. Resultatene viste at de hornløse hannene utviklet seg til å bli større, og at de dessuten fikk uproporsjonalt store testikler.

Jo mindre horn, jo større baller, var konklusjonen. Det er altså ikke mulig å være god på alt.

Tidligere forskningsresultater har vist at store hjerner også kan gå på bekostning av testikkelstørrelsen.

Referanse:

Leigh W. Simmons og Douglas J. Emlen; Evolutionary trade-off between weapons and testes; Proceedings of the National Academies of Science; 19. oktober; doi: 10.1073/pnas.0603474103.

Lenke:

New Scientist: Horniest male beetles have tiniest testicles
Leigh Simmons: Hjemmeside

Powered by Labrador CMS