Det er ikke likegyldig om de første kysset føles godt. Nytelsen kan være et hint om partnerens gener passer godt med dine. (Foto: Microstock)

Hvorfor kysser vi?

Spør en forsker: Vanligvis synes vi at en annen persons spytt er ekkelt, men kyssing kan vi ikke få nok av. Hva er meningen med kyssegalskapen?

Kyssing er også viktig etter man har bestemt seg for å beholde partneren. Men nå for knytte bånd. (Foto: Microstock)

Kyssing

  • Kysselignende atferd foregår i hele verden og er ikke bare et tilfeldig kulturelt fenomen, men en grunnhandling blant mennesker. Faktisk er vi mennesker mer likere enn vi tror når vi skal gjøre kur til hverandre, forteller forskeren Rafael Wlodarski.
  • Oppfatningen av hva et romantisk kyss er, varierer i forskjellige kulturer, men formålet er alltid det samme – å komme tett på hverandre.
  • Inuittene kysser ved å presse nesen mot sin partners kinn eller panne og snuse kraftig inn.    

 

Feromoner

  • Kjemisk stoff eller blanding av stoffer som avgis av en organisme til omgivelsene, og som påvirker andre individer av samme art.
  • Feromoner er aktive i meget små mengder.
  • De kalles også signalstoffer og er budbringere i det kjemiske kommunikasjonssystem som finnes innenfor de fleste dyregrupper.

Kilde: Store norske leksikon

Overalt i verden kysser mennesker hverandre. Men vi er ikke de eneste pattedyrene som liker å gni leppene mot hverandre. Blant annet lager sjimpansen trutmunn når den vil ha kjærlig kontakt med andre.

Det er deilig å kysse, men hvorfor gjør vi det?» spør Julie i en e-post.

På tross av våre lange kyssetradisjoner, er dette et ganske uutforsket fenomen. Vi måtte derfor finne svar utenlands.

Rafael Wlodarski er postdoktor ved Oxford University. Han har undersøkt kyssets betydning i evolusjonært perspektiv.

– Kyssingen spiller en viktig rolle i den første vurderingen av en partner og deretter når forholdet skal vedlikeholdes, forteller han.

Kommuniserer med feromoner

– Det å kysse er en unnskyldning for å komme tett på hverandre, slik at vi kan snuse på partneren. Dermed kan vi teste feromonene til vår potensielle partner, forteller Wlodarski. Det gjør vi for å teste om han er sunn og frisk, og om han er en god genetisk match.

Feromoner er en fellesbetegnelse for duftsignaler som mange dyrearter bruker for å kommunisere.

Menneskelige feromoner er et veldig omdiskutert emne blant forskere. Rafael Wlodarski er en av dem som mener at mennesker kommuniserer på et ubevisst plan gjennom disse usynlige duftsignalene.

Ikke risikofritt

Det er nemlig ikke helt risikofritt å komme så tett innpå et annet menneske. Faren for å bli smittet av en sykdom er stor, påpeker Wlodarski.

Derfor synes han kysset veldig interessant i et evolusjonært perspektiv.

Den evolusjonære fordelen er at kyssingen kan hjelpe oss i vurderingen av en potensiell partner. Denne fordelen utkonkurrerer ulempen det er å bli syk.

Det første kysset

Det er dermed ikke likegyldig om de første kysset føles godt. Nytelsen er et hint om at partnerens gener passer godt med dine.

Dette handler ikke om tunge- eller leppeteknikk, men hva kysset kommuniserer til den ubevisste delen av hjernen.

Rafael Wlodarski og forskergruppen hans har stilt opp tre mulige forklaringer på hvorfor vi kysser:

  • for å oppnå seksuell opphisselse
  • for å vurdere hverandre
  • for å knytte bånd med partneren

De spurte 724 forsøkspersoner om når i et forhold det romantiske kysset var viktigst.

Svarene viste at kysset først og fremst er et verktøy i letingen etter passende gener til et levedyktig avkom. I et forhold skal kyssingen vedlikeholde kjærligheten.

Dårlig kyss?

Undersøkelsen viste også at den seksuelle opphisselsen ser ut til å være en sekundær grunn til kyssing. Kvinner mener dette er viktigere enn menn.

Dessuten viste studien at personer som er på utkikk etter et langtidsforhold, kan endre sin oppfatning av en potensiell partner etter det første kysset.

Hvis kyssingen ikke føles godt – så er det neppe noe mer å hente.

Kyss deg frem til kjærligheten

Ifølge Rafael Wlodarski er det forskjell på hva kvinner og menn ubevisst tiltrekkes av ved det andre kjønn. Kvinner skal trekke det tyngste lasset når det kommer til reproduksjon, og derfor er de generelt mer kresne og tenner mest på menn som signaliserer gode gener og gode foreldreevner, forklarer han.

– De fysiske kostnadene ved sex er større for kvinner, sier Wlodarski.

– Kvinner er med god grunn mer selektive. Kvinnen er mer interessert i gode gener, som er forenelige med sine egne, mens en mann kan minimere investeringen ved å stikke av etter paringen, utdyper han.

Menn er mer åpne for et bredere spektrum av kvinner, men foretrekker kvinner som signaliserer fruktbarhet, for eksempel gjennom brede hofter og store bryster.

På samme måte taler kysset til den ubevisste delen av hjernen. Vi foretrekker å kysse med en partner hvis vi passer godt sammen med, genetisk sett, forteller Wlodarski.

God kjemi?

Det er flere biologiske faktorer som har innflytelse på det romantiske kysset. Når en kvinne har eggløsning, synes hun at det første kysset er viktigere enn ellers, forteller Wlodarski.

Mannens kroppslukt og ånde er viktigst for den kyssende kvinnen. Dette peker på at luktesansen, og dermed kysset, spiller en stor rolle i vurderingen av en potensiell partner, sier Wlodarski.

Forskerne mener det er forskjell på bevisste preferanser og faktiske valg. Ofte vet vi ikke hvorfor vi er tiltrukket av en bestemt person.

Flere kyss gir mer tilfredshet

Det er en sammenheng mellom hyppigheten av kyss og tilfredsheten i forholdet. (Foto: Microstock)

Det er ikke likegyldig hvor mye vi kysser med kjæresten vår. Blant annet blir dopamin og oksytosin, det såkalte kjærlighetshormonet, frigitt i hjernen når vi kysser, skriver Rafael Wlodarski i sin siste vitenskapelige artikkel.

Oksytosin har blitt døpt kjærlighetshormonet fordi det skaper en følelse av samhørighet, tillit og kjærlighet mellom mennesker når det frigis i hjernen, for eksempel når vi kysser.

– Det er en sammenheng mellom hyppigheten av kyss og tilfredsheten i forholdet, forteller Wlodarski.

Dette er den danske sexologen og foredragsholderen Jacob Olrik enig i.

– Kysset er ofte mer intimt enn selve samleiet, sier han.

Skaper bånd mellom mennesker

Jacob Olrik sier at dette kan forklare hvorfor mange prostituerte nekter å kysse. Kyss skaper bånd og intimitet, forteller han.

Rafael Wlodarski påpeker at det er usikkert om par kysser mer fordi de er fornøyd i forholdet, eller om kyssene skaper større tilfredshet.

En ting ser iallefall ut til å være sikkert – det lønner seg å kysse.

Referanser:

Rafael Wlodarski: What’s in a Kiss? The Effect of Romantic Kissing on Mate Desirability, (2014) Evolutionary Psychology. DOI: 12(1): 178-199

Rafael Wlodarski og Robin I. M. Dunbar: Menstrual Cycle Effects on Attitudes toward Romantic Kissing (2013) Human Nature DOI: 10.1007/s12110-013-9176-x (sammendrag)

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS