Ella Marie Hætta Isaksen utenfor regjeringskvartalet sammen med aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat som blokkerer inngangene til Olje- og energidepartementet. Bakgrunnen for aksjonen er at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet.

Jussprofessor mener regjeringen trenerer Fosen-saken

Jussprofessor Benedikte Moltumyr Høgberg mener Olje- og energidepartementet trenerer pliktene de er pålagt etter Høyesteretts dom i Fosen-saken.

Til Nationen sier Høgberg at det ikke er overraskende at demonstranter tyr til sivil ulydighet når departementet selv driver en form for sivil ulydighet, ved å trenere pliktene departementet er pålagt etter Høyesteretts dom.

Aksjonistene ved regjeringskvartalet reagerer på at vindturbinene på Fosen i Trøndelag ikke er revet. Høyesterett har sagt at turbinene er ulovlige uten avbøtende tiltak.

– Andre får normalt to uker

I oktober 2021 slo Høyesterett fast at vindparken var oppført i strid med urfolksrettighetene.

– Det er ingen andre som kan neglisjere en høyesterettsdom på denne måten når det er begått krenkelser og kan sitte og tvinne tommeltotter. Andre får normalt to uker på å oppfylle en dom, sier jussprofessoren.

Departementet: Ikke trenert saken

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Olje- og energidepartementet er ikke enig i at regjeringen har trenert saken. Hun sier at det er avgjørende å på plass en løsning i tråd med folkerettslige forpliktelser.

– Skal vi finne fram til et vedtak som står seg over tid og skape ro i saken, er det viktig med et godt beslutningsgrunnlag, skriver Sæther i en epost til avisen.

Hun opplyser at departementet tok tak i saken øyeblikkelig etter dommen og sendte varsel om behov for nye forvaltningsvedtak på Fosen.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS