Gigantisk edderkoppkoloni i lufta sjokkerer Brasil

Hundrevis av edderkopper krypende på himmelen – det var synet som møtte innbyggerne i brasiliansk by. – Spennende, der skulle jeg likt å være, sier norsk edderkoppekspert.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Plages du med edderkopper i kjelleren din? Etter at du har sett videoen ovenfor er kanskje ikke edderkopper blant hagemøblene så ille lenger.

I den lille byen Santo Antônio da Platina i Brasil ble det oppdaget hundrevis av edderkopper samlet i et gigantisk nett i lufta. Klippet som viser det enorme antallet edderkopper hengende fra lyktestoler og strømledninger, er filmet av den 20 år gamle webdesigneren Erick Reis, ifølge Wired.

Videoen av det spektakulære synet ble lagt ut på YouTube, og har i skrivende stund blitt sett over 1 million ganger.

Ikke uvanlig

Petter Jordan er zoolog og ekspert på edderkopper. Han lar seg fascinere av videoen.

– Det der er spennende. Jeg skulle likt å være der, sier han til NRK.no.

Det er sjelden man ser så mange edderkopper samlet på ett sted, men ifølge Jordan er det ikke så altfor uvanlig at de åttebeinte samles i store grupper.

– De fleste edderkopper er ikke sosiale, men det finnes unntak. Hvor ofte denne arten opptrer i slike mengder vet jeg ikke, men jeg tror ikke det er uvanlig. Jeg har sett bilder av dette før blant annet fra Argentina.

– Hvorfor har hundrevis av edderkopper laget et så stort nett?

– Jeg vil tro det primært er for å fange mat. Det er veldig mange edderkopper, så når hver gjør sin del blir det stort - som et lappeteppe. Denne arten opptrer gjerne i stort antall rundt parringstiden.

Forskere uenig

Men hvilken art er det snakk om? Forskerne har vært litt uenig når det gjelder dette spørsmålet. Det ble tidlig sagt at edderkoppene i videoen var arten Anelosimus eximius. Dette skrev blant annet det brasilianske nyhetsnettstedet G1.

Deborah Smith forsker på sosiale edderkopper - hun er ikke enig. Smith mener det er arten Parawixia bistriata vi ser i klippet.

Petter Jordan er enig med Smith.

– Det er ikke lett å si noe om art fra en film eller bilde, man bør helst ha dem foran seg. Men jeg tror dette er arten Parawixia bistriata, sier han.

Denne arten er i edderkoppfamilien Araneidae - også kalt hjulspinnere siden de spinner hjulformede nett, ifølge Jordan.

– Parawixia bistriata er en hjulspinner som er sosial. Den finnes i blant annet Brasil, Bolivia, Paraguay og Argentina, forklarer han.

Du trenger ikke å bekymre deg noe særlig for at hundrevis av edderkopper kryper over hodet ditt i Norge, ifølge edderkoppeksperten.

– Nei, ikke i den grad du ser her. Vi har ingen sosiale edderkopper i Norge, sier han.

– Man kan noen ganger se en del sammen, men i en mye mindre skala, forsikrer Jordan.

Powered by Labrador CMS