Ny, gigantisk edderkoppart funnet på Sri Lanka

Edderkoppen er på størrelse med et ansikt og flytter nå inn i gamle hus.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjenner du det rykke litt til i kroppen når et velfødd eksemplar av en av Norges største edderkopper, den store husedderkoppen, piler over stuegulvet, kan du i det minste fortelle deg selv at det kunne vært verre.

Nå har forskere fra Sri Lanka nemlig funnet en ny edderkoppart som reduserer vår egen husedderkopp til en knøttliten pusling. Edderkoppen som har fått navnet Poecilotheria rajaei kan nemlig bli like stor som et ansikt, med et beinspenn på opptil 20 cm, skriver wired.com.

Ederkoppen tilhører slekten Poecilotheria, kjent som tigeredderkopper. En lynrask, giftig og fargerik slekt som bor i India og på Sri Lanka.

Oppkalt etter politimann

Den nye edderkoppen har fått navn etter en lokal politimann som hjalp forskerne i et Sri Lanka preget av borgerkrigen som ble avsluttet i 2009.

Den skiller seg først og fremst ut fra andre arter gjennom mønstrene på bena og undersiden.

I 2009 viste en landsbybeboer et dødt eksemplar av arten til Ranil Nanayakkara, grunlegger av Sri Lanka's Biodiversity Education and Research, da han gjorde en gjennomgang av landets edderkopparter.

Edderkoppen liknet ikke andre kjente Poecilotheria i området, men Nanayakkara og hans gruppe måtte finne flere eksemplarer før de kunne begynne å beskrive denne nye antatte arten.

Letingen etter hunner og yngre eksemplarer av arten i det eviggrønne landskapet var dog ikke risikofritt så nært opp mot borgekrigen, og forskerteamet fikk derfor hjelp av politiinspektøren Michael Rajakumar Purajah, som fulgte forskerne i sin leting.

Flytter inn i hus

Forskerne fant etterhvert nok eksemplarer til å kunne beskrive denne nye arten i detalj. Flesteparten av individene fant de i gamle trær, men de fant også en gruppe på et sykehus i Mankulam.

– De er ganske sjeldne, forteller Nanayakkara.

– De foretrekker veletablerte, gamle trær, men på grunn av avskogning har antallet sunket. Og på grunn av mangel på passelige bosteder har de begynt å bosette seg i gamle bygninger.

Edderkoppen er beslektet med en gruppe søramerikanske taranteller, der verdens største edderkopp, Theraposa blondi, er inkludert. Den edderkoppen har fått det passende navnet the Goliath Bird Eater på engelsk og har et beinspenn på 25 centimeter.

Den mest fargerike edderkoppen i slekten er Poecilotheria metallica. Den er kritisk utrydningstruet på grunn av sine sterke farger og, som P. rajaei, på grunn av avskogning.

Slekten Poecilotheria bor i trær, flere av dem er utryddet som følge av at avskogningen ødelegger deres naturlige habitat. Poecilotheria betyr, direkte oversatt fra latin “flekkete, vilt beist”.

Powered by Labrador CMS