En av verdens minste billearter funnet i Danmark

De første danske eksemplarene av en av verdens minste biller er funnet. Den er ikke bredere enn et menneskehår.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Baranowskiella ehnstromi er ikke stort bredere enn et menneskehår. (Foto: Statens Naturhistoriske Museum)

To forskere fra Statens Naturhistoriske Museum i København har klart å finne Europas minste bille i Danmark. Den er bare 0,4 millimeter lang.

Soppekspert Christian Lange og billeekspert Jan Pedersen har sporet opp det lille kreket tre forskjellige steder i Danmark. Først nord i Jylland, ved Hjørring. Deretter i Ejby Mose og i Teglstrup Hegn.

– Vi vet veldig lite om den lille billen. De lever hele livet, fra egg til voksen, på en sopp, men vi vet ikke hvor gammel den kan bli eller hvor lang tid den bruker på å utvikle seg. Antallet varierer med hvor fuktig det er om våren og sommeren.

– Den kan fly, men vi vet ikke hvor langt, sier Pedersen, som arbeider ved Statens Naturhistoriske Museum.

Soppatlas satte forskerne på sporet

Billen har ikke vært lett å finne, men forskerne visste at den lever på en bestemt sopp, seljekjuke. Finner man først soppen, er det gode odds for å finne den lille billen, som ble oppdaget for første gang i Sverige i 1989.

Seljekjuken, som gror på døde eller svekkede greiner, er ganske vanlig i Danmark. Ifølge forskerne kan miniatyrbillen også være det.

Kan være mange

Foreløpig er billen bare funnet tre steder, men den er jo lett å overse.

– For å finne billen må man ta med seg friske sopplegemer og la dem være et par timer i varmen innendørs.

Baranowskiella ehnstromi ble oppdaget i 1989, men fikk sitt vitenskapelige navn åtte år senere. Da beskrev den svenske billeeksperten Mikael Sörensson arten og kalte den opp etter oppdageren, entomologen Bengt Ehnström. (Foto: Statens Naturhistoriske Museum)

– Deretter må man legge det under et kraftig forstørrelsesglass – minst 15x forstørrelse. Da vil dyret kravle opp til porelaget eller sitte med kroppen ned i porehullene, forteller Pedersen.

Den lille billen er foreløpig funnet i Danmark, Sverige, Norge og Finland. Forskerne bak funnet mener den trolig finnes overalt der man finner soppen.

– Denne soppen lever også i Mellom-Europa, for eksempel Østerrike og Sveits. Den finnes nok også østover mot Russland, avslutter Pedersen.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS