C-vitamin til moren begrenset langtidseffekter av oksygenmangel i svangerskapet, hos ungene, ifølge studien.
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Rottestudie viser hvordan C-vitamin kan hjelpe fosteret mot skader fra oksygenmangel
En rottestudie kan gi innsikt i hvordan oksygenmangel kan påvirke hjernen på lang sikt. Men det er for tidlig å si om behandlingen vil virke på mennesker, mener eksperter.
Morkaken gir fosteret næring i livmoren. Men den fungerer også som fosterets lunger.
Hvis morkaken ikke fungerer som den skal, kan fosteret i verste fall få for lite oksygen i blodet. Men langtidseffektene av dette på hjernen er det for lite kunnskap om.
Det skriver forskere ved University of Cambridge i en ny rottestudie.
De utsatte drektige rotter for oksygenmangel og testet hva som skjer med ungene senere hvis mødrene får tilskudd med C-vitamin.
C-vitamin er en antioksidant, og tanken var at dette kunne redusere oksidativt stress i morkaken til dyra, som følge av oksygenmangelen.
Både forskjeller i avkommenes hjerner og testresultater tyder på at det hadde en effekt, ifølge studien som er publisert i FASEB Journal.
Hjerneforskjeller
Noen av rottemødrene gikk drektige under forhold med lite oksygen, mens andre levde under normale forhold. I tillegg ga forskerne C-vitamin i drikkevannet til noen av rottene.
Og 3 – 4 måneder etter at ungene var født, undersøkte forskerne hjernene deres og testet dem på ulike måter, blant annet i hukommelse.
Da så forskerne noen forskjeller.
Tallet på nerveceller i hjerneområdet hippocampus var lavere, blant annet. Dette og andre forskjeller gjorde hukommelsen dårligere hos rotteungene som voksne, ifølge forskernes sammendrag av studien.
Men C-vitamin til moren hjalp, mener de. Det beskyttet mot oksidativt stress i morkaken og forebygget negative effekter av oksygenmangelen før fødselen.
Også tidligere studier har undersøkt koblingen mellom oksygenmangel og oksidativt stress i morkaken, for eksempel en oppsummeringsstudie fra 2018 i tidsskriftet Placenta.
Men eksperter er foreløpig skeptiske til hva studien vil bety for oss mennesker.
Antyder en positiv effekt
Det britiske uavhengige pressekontoret Science Media Center har samlet kommentarer fra tre eksperter, om den nye studien.
Alle påpeker at funnet ikke kan overføres til mennesker før det kommer mer forskning på dette.
For eksempel levde rottemødrene med oksygennivåer som tilsvarer å gå hele graviditeten på snaue 4000 meters høyde, og ikke mange gjør det, innvender Kevin McConway, professor emeritus i anvendt statistikk ved The Open University.
C-vitaminmengden de fikk var dessuten større enn mengden som ville kunne tillates for mennesker. Den tilsvarer hele 37 tabletter med 1000 milligram C-vitamin daglig, ifølge McConway.
Han synes heller ikke C-vitamintilskuddet hadde noen veldig stor effekt på rotteungenes testresultater, men at det ser ut til å ha hjulpet litt.
– Dokumentasjonen på forskjellene i avkommenes hjerner er statistisk sterkere og tydeligere.
– Lovende
Obstetrikk-professor ved King's College London, Andrew Shennan sier at C-vitamin er forsøkt på mennesker, uten samme resultat.
– Vitamin C har ikke vist seg å gi fordeler i andre tilstander i menneskegraviditet med lignende morkakesykdom, for eksempel svangerskapsforgiftning, så denne forskningen må først bekreftes i mennesker, sier Shennan til Science Media Center.
– I sum er dette veldig lovende arbeid om et viktig tema, sier Dominic Dwyer, professor ved School of Psychology ved Cardiff University.
Men han understreker at funnene må følges opp med omfattende forskning hvis de skal kunne føre til en behandling for mennesker.
– Antioksidantbehandling?
Studien kan ikke si helt sikkert hvilke faktorer som påvirket rotteungene, og heller ikke hvor stor effekt C-vitamintilskuddet til mødrene hadde, mener Dwyer.
– Denne forskningen reiser muligheten for at behandling med antioksidant kan begrense skadene av oksygenmangel på hjernen, og derfor er den verdifull.
– Men uten mer forskning av mekanismene som er involvert og forskning som prøver å se om dette også gjelder for mennesker, er det for tidlig å spekulere om mulig behandling for mennesker basert på denne forskningen alene, sier Dwyer.
Referanse:
E. Camm mfl: Maternal antioxidant treatment protects adult offspring against memory loss and hippocampal atrophy in a rodent model of developmental hypoxia. FASEB Journal (Federation of American Societies of Experimental Biology), mai 2021. Sammendrag.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?