Frisk med stamceller

En såret, brasiliansk ulv ble det første ville dyret til å bli helbredet med stamceller. Bruddene ble helbredet på halve tiden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den er ikke helt en rev og ikke helt en ulv. Uansett virker behandlingen med stamceller forbløffende godt. (Foto: Sage Ross)

Stamceller

Stamceller er celler som i prinsippet kan utvikles og spesialiseres til å fungere som en hvilken som helst type celler i kroppen.

De deles opp i to kategorier – embryonale stamceller og voksenstamceller. De embryonale kommer fra fostre (derav embryo), og er disse som har størst potensial i medisinsk behandling. Voksenstamceller kan også komme fra et barn, men blir kalt voksenstamceller for å markere forskjellen på et foster og et fullt utviklet menneske.

Kilde: Etisk Råd

 

Stamcellebehandling har vist imponerende resultater.

Denne gangen er den heldige pasienten en såkalt brasiliansk mankeulv. Ulven er det første ville dyret som er behandlet med stamceller. Det skriver Popsci.com.

Ulven, som kommer fra Brasil, ble truffet av en lastebil, men en barmhjertig forbipasserende tok den med seg.

Dyret ble i brakt til Brasils nasjonale zoo i september, hvor den ble behandlet for et brukket bakbein og forskjellige andre skader.

Dyrlegen Rafael Bonorino injiserte stamceller omkring bruddet, og ifølge brasilianske medier var dyret på beina i løpet av få timer. Etter et par dager trengte den ikke smertestillende medisiner.

Åtte dager etter operasjonen brøt ulven ut av innhegningen sin. Ulven kom imidlertid ikke langt før dyrlegene fanget den igjen, slik at de kunne fortsette behandlingen og se hvordan dyret kom seg.

Bra etter tre uker

Bakbeinet var helt bra etter bare tre uker. Etter fire måneder med rehabilitering slapp dyrlegene ulven løs i naturen igjen. Det er halvparten av tiden det normalt tar å behandle et dyr med så store skader, forklarer dyrlegene.

– Ved å bruke stamceller får vi en vesentlig raskere heling av knoklene. Det er mindre sannsynlig med et nytt brudd, og helingen er mer fullstendig, sier Rafael Bonorino til The National Journal – et brasiliansk nyhetsmedium.

Mange dyr har vært behandlet med stamceller, men det har vært som forsøksdyr.

Videoen under er ikke av ulven som ble behandlet, men gir en god innføring i hva slags dyr mankeulven er.

Referanse og lenker

Popsci.com – «Injured Brazilian Wolf Is First Wild Animal Treated With Stem Cells»

Powered by Labrador CMS