Verdens smarteste hund?

Å ha over tusen leker å boltre seg med er vel alle hunders drøm. Men å kunne skille dem fra hverandre ved navn? For Chaser er det lekende lett.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyske forskere har tidligere vist at en hund kan lære seg navnene på noen hundre forskjellige objekter. Den amerikanske border collien Chaser har nå knust denne rekorden med god margin.

Collien ble over tre år lært opp til å kjenne igjen forskjellige objekter. Da treningen sluttet, hadde hun kontroll på hele 1022 forskjellige leketøy.

Dette er imidlertid ikke maksimum av hva hun kan lære. Forskerne bak studien og Chasers trenere, Allison Reid og John Pilley, forteller til ScienceDaily at treningen ble avsluttet på grunn av tidsbegrensninger, og altså ikke fordi Chaser ikke forsto lenger.

Det er ikke sikkert at det er noen øvre grense for Chasers ordforråd.

Chaser sammen med noen av de tusen lekene (Foto: Chris Bott)

Forskjell på tingen og kommandoen

Chaser er trent ved Wofford College i Spartansburg, Sør-Carolina, og studien er publisert i tidsskriftet Behavioural Processes.

Den første delen av treningen bestod i å lære Chaser navnene på lekene. Pilley og Reid innrømmer til ScienceDaily at Chaser faktisk var bedre på denne oppgaven enn dem – for har du forsøkt å huske de individuelle egennavnene på over 1000 leker?

I det neste eksperimentet kontrollerte trenerne at Chaser faktisk kjente navnet på lekene, og ikke bare kommandoer. De kombinerte derfor tilfeldige navn med tilfeldige kommandoer, for å se om kommandoen ble utført på riktig objekt.

Og fra første stund fikk Chaser også til dette. Hunden identifiserte både riktig kommando – for eksempel ”Hent …!”, ”Labb på …!” – og riktig objekt.

Dette viser at hun forstår at navnene referer til individuelle objekter, uavhengig av hva hun ble bedt om å gjøre med det objektet.

Her kan du se Chaser i action:

En litt lengre video av navnelekene kan du se her.

Ikke bare ”leke”, men ”ball” OG ”blå”

Men Chaser stoppet ikke der. Det tredje forsøket viste nemlig at hun også klarte å kategorisere lekene – å forstå at mange ting kan være av samme type.

Chaser lærte seg at fellesbetegnelsen for alle objektene hun kunne navn på, var ”leke”. Dessuten lærte hun seg at noen objekter, i tillegg til å både ha et navn og være ”leke”, også var ”ball” eller ”frisbee”

Den samme leken kunne hun altså ha tre forskjellige referanser til - og alle tre kunne trenerne bruke til å få henne til å identifisere riktig objekt. Dette kalles assosiativ læring, og er en stor del av måten barn lærer seg å snakke på.

Forskningen på hunders kognitive evner har tatt av de siste årene, og det kommer stadig nye eksempler på hvor smart vofsen egentlig er.

Her kan du lese om for eksempel hunder som føler seg urettferdig behandlet, og som forsøker seg på sniktaktikker for å vinne et ekstra måltid.

Tilpasset et liv blant mennesker

I det fjerde og siste eksperimentet klarte Chaser til slutt å resonnere seg frem til riktig navn på en ukjent ting, ved å utelukke navnene til allerede kjente objekter.

Disse navnene glemte hun imidlertid etter en kort stund. Det samme gjelder for barn som lærer noe med samme teknikk.

Chaser og John Pilley har arbeidet sammen i over tre år. (Foto: Mark Olencki)

De som forsker på hunder mener hunden har tilpasset seg livet med mennesker, og at de har måttet utvikle evner som deres ville slektninger ulvene ikke har.

Chasers ferdigheter er derfor kanskje et resultat av hundens behov for å kommunisere med oss.

- Denne forskningen viser at hunder, på samme måte som barn, kan tilegne seg et stort vokabular, og lære seg at noen navn er knyttet til individuelle objekter, mens andre er knyttet til kategorier av objekter, sier Allison Reid til ScienceDaily.

Border collien ansees for å være den smarteste hunderasen, tett fulgt av puddel og schæfer. Det gjenstår å se om også andre raser klarer å kopiere Chasers navnekunnskaper.

Kilder:

John W. Pilley og Alliston K: Reid. Border collie comprehends object names as verbal referents. Behavioural Processes, 2010. Se sammendrag

ScienceDaily: Border Collie Comprehends Over 1,000 Object Names as Verbal Referents 6.1.2010

Powered by Labrador CMS