Topp 10 nye arter

I anledning Carl von Linnés bursdag kom en topp 10-liste over nye arter. Blant dem finner vi en minihavhest, en selvødeleggende palme og en spøkelsessnegle.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år gir IISE (International Institute for Species Exploration) ut listen over topp 10 nyoppdagede arter fra det foregående året, samt en rapport om klassifisering av arter og biologisk mangfold.

Rapporten og listen blir publisert 23. mai, på den svenske naturforskeren Carl von Linnés bursdag, til minne om hans arbeid med å klassifisere dyr og planter.

Hans system for hvordan man navngir arter brukes mer eller mindre uendret den dag i dag, 300 år etter hans fødsel.

Rapporten, som kalles SOS (State of Observed Species) forteller at det ble oppdaget, klassifisert og navngitt hele 18 516 nye arter i 2007.

[gallery:1]

Flest virvelløse dyr

Blant disse var det flest virvelløse dyr (75,6 prosent), etterfulgt av karplanter (en kategori som inkluderer alle landplanter unntatt mose) og virveldyr. Nytt av året er at rapporten også inneholder informasjon om prokaryoter, eller bakterier og urbakterier.

- Komiteen som setter sammen denne listen hjelper med å sette søkelyset på biologisk mangfold og hvor viktig naturhistoriske museer og botaniske hager er – på en morsom måte, sier Quentin Wheeler, entomolog og leder av International Institute for Species Exploration, i pressemeldingen fra instituttet.

- Folk flest er ikke klar over hvor lite vi egentlig vet om jordens arter, eller med hvilken hastighet taksonomer utforsker dette mangfoldet. Vi er omringet av så mye liv at vi alt for ofte tar det for gitt.

Økt bevissthet rundt biomangfold

Artene som er på listen ble valgt ut av en internasjonal komité av eksperter. Listen er en del av arbeidet for å øke bevisstheten om biologisk mangfold.

- Kartlegging av arter og deres attributter er en uvurderlig del av å forstå livets historie. Det er i vår egen interesse at vi forstår dette når vi skal møte utfordringene ved å leve på en planet som forandrer seg utrolig kjapt, sier Wheeler.

 Listen over topp 10 arter oppdaget i 2008:

1. Den sjeldne palmen Tahina spectablilid

2. Verdens lengste insekt, Phobaeticus chani

3. Minisjøhesten Hippocampus satomiae

4. Verdens korteste slange, Leptotyphlops carlae

5. Spøkelsessneglen Selenochlamys ysbryda

6. Virvelsnegle Opisthostoma vermiculum

7. Damselfisken Chromis abyssis

8. Fossilfisken Materpiscis attenboroughi

9. Den koffeinfrie kaffen Coffea charrieriana

10. Bakterien Microbacterium hatanonis

Lenke:

Top 10 New Species - 2009 | International Institute for Species Exploration

 

Powered by Labrador CMS