Illustrasjonen viser dinosaurenes forfedre på den argentinske klippeformasjonen Chañares. Her levde de for mellom 234 og 236 millioner år siden.  (Illustrasjon: Victor Leshyk)
Illustrasjonen viser dinosaurenes forfedre på den argentinske klippeformasjonen Chañares. Her levde de for mellom 234 og 236 millioner år siden. (Illustrasjon: Victor Leshyk)

Dinosaurene utviklet seg raskere enn antatt

Fortidens kjemper, dinosaurene, inntok jorden på kort tid. Nye analyser av fossile bergarter tyder på det skjedde fem til ti millioner år raskere enn forskerne tidligere har trodd. 

Det kan være vanskelig å begripe hvordan et gigantisk dyr som dinosauren har utviklet seg. Hvor kom den plutselig fra, og når skjedde det egentlig? En gruppe paleontologer har nå utfordret kunnskapen på området.

Analyser av eldgamle fossiler fra Argentina viser at det hele kan ha skjedd på forbausende kort tid. Det tok opptil ti millioner år mindre enn man hittil har trodd, skriver Nature.com, om studien som er publisert i tidsskriftet PNAS. 

– De dukket opp og begynte å spre seg ganske raskt. Det var en stor suksess, sier hovedforfatteren for den nye studien, Claudia Marsicano fra the University of Buenos Aires til Nature.com.

En forhistorisk gullgruve

Den nye studien bygger på intense undersøkelser av to klippeformasjoner, Chañares og Ischigualasto, i det nordlige Argentina.

De ligger like under hverandre og er en gullgruve for paleontologene.

– Hvis du vil forstå dinosaurenes opprinnelse, er dette stedet, sier Randall Irmis til Nature.com. Han er et av medlemmene i forskergruppen, og er tilknyttet the Natural History Museum of Utah.

Chañares er kjent for å inneholde fossiler fra dinosaurenes forfedre, mens Ischigualasto inneholder på fossiler fra noen av de tidligst kjente dinosaurene, som levde for omtrent 230 millioner år siden.

De australske paleontologene har undersøkt fossiler i bergarter fra den argentinske klippeformasjonen Chañares.  (Foto: Adriana Mancuso)
De australske paleontologene har undersøkt fossiler i bergarter fra den argentinske klippeformasjonen Chañares. (Foto: Adriana Mancuso)

Paleontologene ville datere fossilene presist, slik at de kunne sin noe mer om dinosaurenes evolusjon.

Økosystemet utløste ikke endring

Inntil nå har forskere datert dinosaurforfedrene fra Chañares til mellom 237 og 247 millioner år.

Men de australske paleontologene ville ha en mer presis datering. Ved å analysere forholdet mellom bly og uran i to zircon-krystaller, kunne de slå fast at fossilene ikke er mer enn 234–236 millioner år gamle.

Altså utviklet dinosaurene seg fem til ti millioner år raskere enn antatt. Det kaster et nytt lys over årsaken til dinosaurenes utvikling.

Forskerne har ment at dinosaurene oppsto fordi naturen endret seg. Randall Irmis og kollegene hans mener at den teorien ikke holder stikk.

– Vi ser ikke store forskjeller mellom økosystemene under dinosaurene og under forfedrene deres, sier han til Livescience.com.

Irmis sier dessuten at de første dinosaurene ikke representerte noe helt nytt.

– Det var ikke noe veldig spesielt ved de første dinosaurene. De lignet veldig på forfedrene, sier Irmis til Livescience.com.

Referanse:

Claudia A. Marsicano m.fl: The precise temporal calibration of dinosaur origins. PNAS, november 2015. DOI: 10.1073/pnas. Sammendrag.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS