Det mystiske triangelet

Det er noe virkelig mystisk som foregår i Bermuda-triangelet. Båter ogskip forsvinner sporløst, og de forsvinner ofte. Hvilke mystiske krefterkan stå bak?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis man trekker linjer mellom Miami, Bermuda og Puerto Rico på et kart, står man igjen med et triangelformet område. Bermuda-triangelet. Utallige fly og skip har forsvunnet i dette området. Eller - har de det?

Forsvunne fly

Legenden om Bermudatriangelet fikk sin moderne utforming i 1945, etter at fem fly tilhørende den amerikanske marinen forsvant på en treningstur i området. Ingen vet helt hva som skjedde, men den mest sannsynlige forklaringen var at lederflyet hadde en kompassfeil.

Siden dette var en treningsflyving, hadde ikke de andre flyene fungerende navigasjonssystemer. Resultatet var tragisk - flyene fløy simpelthen på feil kurs inntil de slapp opp for bensin.

Dette er kjernen i Bermuda-“mysteriet”: Et helt normalt (men selvfølgelig tragisk) uhell. Likevel har dette avfødt en hel liten industri med påstander om at det foregår noe utrolig mystisk i triangelet.

Tynn spiker, eksotisk krydder

Allerede to år etter flyulykken kom Charles Berlitz med en bok om emnnet. Boka ble en bestselger, og en mystisk klassiker var skapt. Alle lesere av den kulørte og/eller alternative presse kjenner historien.

Bermuda-suppen er kanskje kokt på en tynn spiker, men det har ikke skortet på eksotiske krydderier.

Massevis av forskjellige teorier er blitt lansert. Skyldes forsvinningene krystallkraften fra det tapte Atlantis? Eller er utenomjordiske romfarere endelig blitt lei av å lemleste kveg, og plukker i stedet opp menneskelige forsøksobjekter?

Etter hvert har påstandene fått et eget liv, og forsterker hverandre. Det som ofte skjer med slike “mysterier” er at nye bøker har et vell av eldre bøker å henvise til, bøker som er kokt på samme spiker.

Dette gjør at selv de mest dustete påstander kan ha et imponerende fotnoteapparat.

Intet mysterium

Dessverre er det ingen ting som tyder på at det forsvinner flere båter og skip i Bermuda-triangelet enn i andre områder av tilsvarende størrelse og med tilsvarende beliggenhet.

Vi snakker om et ganske stort havområde, og et havområde med temmelig stor trafikk. Altså er det ikke så rart, hvis det nå og da synker et skip eller styrter et fly.

Det eneste som virkelig forsvinner med forbausende hyppighet i Bermuda-triangelet, er folks kritiske sans.

Kilde: Skeptic’s Dictionary

Powered by Labrador CMS