Koronavaksinasjon har ikke ført til at flere kvinner har oppsøkt helsehjelp for menstruasjonsforstyrrelser, ifølge en stor svensk studie.

Covid-vaksinen har ikke ført til at flere kvinner oppsøker lege for mens-forstyrrelser, ifølge stor svensk studie

Forskerne har sett på pasientdata for hele 40 prosent av den kvinnelige befolkningen i Sverige.

Studien er den største som er gjort om koronavaksiner og menstruasjonsforstyrrelser, opplyser hovedforsker Rickard Ljung. Den er publisert i BMJ Journal.

Forskerne har tatt for seg pasientdata fra det svenske helseregisteret som omfatter nær tre millioner kvinner.

– Ikke så alvorlige

Tidligere studier om emnet har tatt for seg selvrapporterte data om menstruasjonsforstyrrelser, for eksempel fra apper som overvåker menstruasjonssyklusen. Men den svenske studien har også undersøkt om kvinner oppsøkte helsehjelp for problemene.

– Det vi ser, er at det ikke virker som om disse forstyrrelsene er så alvorlige at kvinnene har oppsøkt helsehjelp, sier Ljung.

Forskerne understreker at problemene likevel kan være forstyrrende, selv om kvinnene ikke har oppsøkt lege. De påpeker også at oppmerksomhet om disse sakene i mediene kan påvirke selvrapporteringen.

Liten økning

Siden koronavaksinasjonene ble satt i gang for om lag to og et halvt år siden, har flere kvinner verden over rapportert om endringer i menstruasjonssyklusen etter at de fikk satt Pfizers eller Modernas vaksine i armen.

Studien har undersøkt første, andre og tredje dose med vaksiner fra Pfizer, Moderna og AstraZeneca blant svenske kvinner i aldersgruppen 12 til 74 år mellom desember 2020 og februar 2022.

For kvinner som har gjennomgått overgangsalderen, var det en liten økning i helsehjelp for menstruasjonsforstyrrelser etter tredje dose med Pfizer og Moderna. Denne sammenhengen var imidlertid svak og inkonsekvent.

For kvinner som ikke har gjennomgått overgangsalderen, var det ingen sammenheng mellom vaksinen og menstruasjonsforstyrrelser når andre variabler var tatt med i beregningen, ifølge studien.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.Powered by Labrador CMS