Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier norske barn kan få koronavaksine til høsten om EUs legemiddelbyrå (EMA) godkjenner Pfizer-vaksinen for barn.

Pfizer åpner for vaksinering av barn – FHI vil vurdere nytteverdien

Pfizer-vaksinen kan godkjennes for barn allerede i sommer, men Preben Aavitsland i FHI er usikker på om og når vaksinasjonsprogrammet vil bli utvidet.

Saken er oppdatert kl. 17:45

– Det kan være mulig å starte vaksinering av svenske skolebarn innen skoleåret slutter i Sverige. Og man kan være godt forberedt foran det nye skoleåret, sier global forskningssjef Mikael Dolsten i Pfizer til SVT.

Drøyt 2000 barn i alderen tolv til 15 år har deltatt i vaksinestudien. Vaksinen viste seg å gi 100 prosent beskyttelse for koronavaksinen blant deltakerne. Det var heller ikke mer bivirkninger enn det som er vist hos voksne.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) mener at nyheten er positiv, og han påpeker at det også vil komme flere studier.

– FHI vil etter hvert vurdere om det er aktuelt å utvide vaksinasjonsprogrammet til barn. Det kan være alle barn eller bare barn med spesielle sykdommer som gjør dem mer utsatt for alvorlig koronasykdom, sier han til NTB.

Immunitet i befolkningen

Aavitsland understreker samtidig at det ennå ikke er tatt noen beslutning i saken.

– FHI vil nøye vurdere fordeler og ulemper med vaksinasjon av barn. Dette er typisk en slik sak der man bør tenke seg nøye om og vurdere alle forhold. Siden barn sjelden får alvorlig koronasykdom, er fordelen med vaksinasjon mindre enn hos voksne og eldre, sier han.

– Det kan godt være at man kan oppnå nok immunitet i befolkningen uten å vaksinere barna, sier Aavitsland.

Nakstad: Kan komme i høst

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke vaksinering av barn vil skje i Norge allerede i sommer, men sier til NRK at det kan skje til høsten dersom først EUs legemiddelbyrå (EMA) og deretter FHI godkjenner vaksinen for barn.

– Det er vanskelig å si, men ut fra det vi hører nå, kan det gå raskere enn vi har trodd. Men jeg tror ikke det blir aktuelt å vaksinere ungdommer før etter sommeren i så fall. Mange andre trenger vaksine før denne gruppen, sier han.

Til TV 2 sier han at han har god tro på at FHI kommer til å godkjenne vaksinen i løpet av høsten.

(©NTB)

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS