Kjempe på tynn is

Nå varsler USA tiltak for å hindre at selve polarikonet blir utryddet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et forslag om å klassifisere isbjørnen som truet art er lagt på bordet av U.S Fish & Wildlife Service.

Amerikanske myndigheter skal gjennom en tolv måneders evalueringsprosess av tilstanden, før det avgjøres om det ruvende dyret havner på listen over truende arter.

Det melder nettutgaven til tidsskriftet Nature. USA vedgår nå altså at isbjørnen er i trøbbel, noe naturvernere har ment i lengre tid.

Issmeltingen i Arktis

Dersom den endelige beslutningen blir at isbjørnen får merkelappen truet, vil den bli underlagt de amerikanske bestemmelsene for beskyttelse av truede arter, The Endangered Species Act av 1973.

Tiltagende issmelting i de arktiske strøk er bakgrunnen for forslaget.

- Basert på nye analyser, eksisterer det en bekymring for hvilken effekt den minkende sjøisen i Arktis har for isbjørnpopulasjonen.

Det uttalte innenriksminister Dirk Kempthorne, da han presenterte de amerikanske myndighetenes planer for isbjørnen helt på tampen av 2006.

Sårbar-status på norsk liste

Siden 1978 har sommersjøisen i Artkis krympet med et gjennomsnitt på 7,7 prosent per tiår, ifølge en rapport fra U.S Fish & Wildlife Service.

Ifølge Nature antas det at antall isbjørner nå er lavere enn 25 000.

Da Norsk Rødliste 2006 ble presertert i desember, var isbjørnen der å finne i kategorien sårbar, sammen med 938 andre arter som for eksempel gaupe, oter, hvalross, hønsehauk og snøugle.

Les mer:

Nature: United States focuses on polar bears’ plight.

Hjemmesiden til U.S Fish & Wildlife Service.

Artsdatabanken: Norsk Rødliste 2006.

Powered by Labrador CMS