Rosa iguan var ny art

Darwins legendariske Galapagosøyer er igjen åsted for en spektakulær oppdagelse innen evolusjonen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Gabriele Gentile, Tor Vergata University)

Siden Charles Darwin brukte observasjoner fra Galapagosøyene som argumenter for sin evolusjonsteori, har de grønne stillehavsøyene hatt en spesiell plass i hjertet til biologer verden over.

De er nå et av de mest undersøkte stedene på kloden.

Likevel forble en temmelig spesiell type innbygger på øya Isabela ukjent inntil 1986, da noen oppsynsfolk altså snublet over noe så spektakulært som rosa iguaner. Dyra gikk snart under navnet rosada – etter det spanske ordet for rosa.

Likevel tok det enda 14 år før forskerne virkelig begynte å undersøke skapningen. Var dette bare en variant av en av de to andre iguanartene som bor på Galapagos? Eller kunne det faktisk være snakk en ny art?

Skiller seg ut

Etter en del undersøkelser, heller Gabriele Gentile og kollegaene fra Tor Vergata University i Roma mot det siste.

Både kroppen og oppførselen til den rosa øgla skiller seg fra de to andre iguantypene, og nå viser ferske DNA-analyser at genene deres også er forbløffende forskjellige.

De to andre iguanartene på Galapagosøyene ligner mye mer på hverandre enn på rosadaen. Dette betyr at den rosa øgla skilte lag med de andre artene for svært lenge siden, mye tidligere enn tida da de to andre artene oppstod.

DNA-analysene tyder på at rosada og resten av iguanene skilte lag for så mye som 5,7 millioner år siden.

Det er litt underlig.

Den nordlige delen av øya Isabela hvor øgla lever, ble nemlig dannet for under en halv million år siden.

Truet

- For 5,7 millioner år siden eksisterte ingen av de vestlige øyene i øygruppa, sier Gentile i følge BBC.

Galapagosøyene. (Foto: NASA/Wikimedia Commons)

Han mener at selv de eldste delene av Galapagosøyene kan være under fem millioner år gamle. Så hvor gjorde de første rosadaene av seg?

Det er mulig at noen av vulkanene som nå ligger under vann, var øyer den gangen de første landlevende iguanene satte sine bein på øygruppa, spekulerer forskeren.

Men han har også andre problemer å bry hodet med. Dersom rosadaen virkelig er en ny art, er den i så fall etter all sannsynlighet en svært truet art.

- Våre studier tyder på at populasjonen er svært liten. Vi har bare funnet 36 stykker i løpet av to år, sier Gentile til BBC.

Han tror det totale antallet kan være under 100.

Referanse:

G. Gentilea, A. Fabiania, C. Marquezb, H. L. Snellc, H. M. Snellc, W. Tapiad & V. Sbordonia, An overlooked pink species of land iguana in the Galápagos, Proceedings of the National Academy of Sciences, 5. januar 2009.

Lenker:

BBC: Pink iguana rewrites family tree

New Scientist: Darwin missed ‘earliest’ Galapagos species
 

Powered by Labrador CMS