Nytt nettverk for regnskogsforskning

Planen er å opprette et globalt nettverk av forskningstasjoner som vil øke kunnskap om biodiversitet i tretoppene. Enkelte foskere vil ha det til at 40 prosent av alt liv på landjorda befinner seg i regnskogenes tretopper.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prosjektet, som drives av The Global Canopy Programme ved Universitetet i Oxford, vil basere seg på å utstyre lokale folk med det nødvendige utstyr og utdannelse for å undersøke skogen der de bor.

Data fra en rekke slike lokale stasjoner vil samles for å gi et globalt bilde av tilstanden i toppen av regnskogene.

Ett fokus blir artsdiversitet. Enkelte beregninger tyder på at så mye som 40 prosent av alt liv på landjorda befinner seg der oppe i toppen av trærne, langt utenfor rekkevidde av vanlige folk.

Planen er å sette opp fem nye stasjoner, i Brasil, Ghana, Madagaskar, Malaysia og i India, i tillegg til de ti som allerede finnes rundt om i verden. Planen støttes av FN, som allerede har pekt på et behov for hele 20 slike stasjoner.

Dermed gjenstår bare finansieringen.

Prisen på alle stasjonene vil ligge på rundt 18 millioner dollar, sier folkene bak planene. Hvilket er småpenger, sammenliknet med for eksempel med hva man bruker på en romstasjon…

Og skulle bevilgende myndigheter ha problemer med å se betydningen av å måle biodiverersitet, hvorfor ikke satse på det kortet som garantert gir penger i kassa - nemlig klima?

Stasjonene kan nemlig måle endringer i trærnes opptak av karbondioksid, skriver Nature. Dette er data som kan brukes som «tidlige advarsler» i tilfelle av global oppvarming - enten den er naturlig eller menneskeskapt.

Klimatologer frykter at en varmere verden vil gjøre regnskogene tørrere. Dettte kan i så fall føre til at treveksten reduseres, og følgelig også regnskogenes evne til å ta opp karbondioksid.

En effekt som i så fall kan føre til en forsterkning av oppvarmingen. Trenger vi å si mer?

Powered by Labrador CMS