- Biodrivstoff miljøskadelig

Miljøvernerne i Greenpeace advarer regjeringen mot å satse ukritisk på biodrivstoff.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Biodrivstoff regnes som et godt miljøtiltak fordi det i motsetning til vanlig bensin og diesel i liten grad fører til utslipp av forurensende CO2-gasser. Men leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge er redd regjeringen ikke vil stille strenge nok krav til oljeselskapene om hva slags biodrivstoff de skal bruke.

Resultatet kan bli at selskapene bruker en gammeldags biodrivstofftype hvor framstillingen er så ressurskrevende at det kan skade miljøet, mener Greenpeace.

- Dyrking, gjødsling, innhøsting og transport fører til at miljøutbyttet av å satse på førstegenerasjons biodrivstoff er svært lite. En større etterspørsel etter plantene som brukes til denne drivstofftypen kan føre til at regnskog i Sør-Amerika hogges for at bøndene skal dyrke mer av råstoffene, sier Gulowsen til Dagsavisen.

Han argumenterer også med at produksjonen av førstegenerasjons biodrivstoff kan true matproduksjonen i fattige land ved at den legger beslag på jordbruksområder.

Gulowsen mener regjeringen må legge fram et regnskap som viser at det faktisk er bra for miljøet å satse på førstegenerasjons biodrivstoff. Han vil at regjeringen skal gi garantier om å satse på annengenerasjons biodrivstoff i stedet, der ikke bare frukten, men også resten av plantene utnyttes og der også trevirke kan brukes.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) sier regjeringen ikke kan gi slike garantier. (NTB)

Powered by Labrador CMS