Alva (snuser), Stian Karlsen (ikke-snuser) og Joakim Røsseland (snuser). (Foto: Marianne Nordahl)

Kreftadvarsler – å rope ulv?

Alva, Stian og Joakim synes det er vanskelig å ta snusadvarsler seriøst, når de kommer i flommen av advarsler om hva du kan få kreft av. De er ikke alene om å blåse i snusfornuften.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Joakim Røsseland (18) har snust i fire år og Alva (17) i to, mens Stian Karlsen (18) aldri har begynt. Det er ikke bare i denne trioen at er Stian i mindretall.

De tre kan bare peke på noen få elever i klassen deres ved Bjørgvin videregående skole i Bergen, som ikke snuser.

- Jeg begynte vel fordi jeg var litt nysgjerrig på det, og mange gjorde det, sier Alva.

Snuser sterke saker

For dem var snusen der som et alternativ helt fra de kom i alderen da det var aktuelt for dem å prøve tobakk for første gang.

Da Alva begynte å snuse, var det en sterk type snus hun prøvde, og fortsatte med - ikke typene i små, lekre bokser som produsentene har laget for å møte jentemarkedet.

- Det er vel én jeg kjenner som snuser mocca, men de fleste jentene snuser like sterk snus som guttene, forteller Alva.

For henne varer en snusboks nå i tre dager, mens Joakim bruker opp sin litt raskere.

De legger ikke stor vekt på hva helsemyndigheter eller andre kommer med av forskning på mulige skadeeffekter av snusen.

Helseråd i et hav av forskning

- Er 18 år rett og slett et for tidlig tidspunkt til å være bekymra for døden?

- Det er heller det at det kommer så mye informasjon om alt som kanskje kan gi kreft . Hvis jeg skal tro på alt, må jeg nærmest være redd for å få kreft fordi jeg legger vekten på feil fot, sier Joakim.

- Men skiller dere ikke mellom informasjon fra helsemyndighetene og fra andre steder som kanskje ikke er så troverdige?

- Jo, jeg vil vel legge mer vekt på det som kommer fra for eksempel Helsedirektoratet, men samtidig får vi jo inntrykk av at det står forskere bak alle forskningsstudiene vi hører om, sier Alva.

- En ungdomsfase

Alva og Joakim er enige om at det er lite helsemyndighetene kan si, som kan få dem til å slutte å snuse nå. Derimot har de begge klare planer om å slutte for egen maskin – om en stund.

- Man snuser liksom ikke når man er blitt voksen, sier Joakim.

- Nei, for de fleste er det nok en ungdomsfase, sier Alva.

Både Joakim og Stian spiller fotball. Joakim føler ikke at snusingen har hindret ham i sporten, og peker på at flere idrettsstjerner har blitt observert med en umiskjennelig kul på overleppa.

Stian tror han aldri vil begynne med snus i en alder av 18, når han ikke har begynt før.

- Det ville jo være dumt å begynne med det nå, og dessuten ville jeg ikke hatt penger til å kjøpe snus hele tiden, sier han.

Sentral hverdagssnus

Sondre forteller at det er et visst press på å snuse, men ikke verre enn at han lar være. Både han, Alva og Joakim opplever posetobakken som voldsomt nærværende på skolen.

- Det har jo nesten blitt en valuta her – man kan friste med snus dersom man får en gjentjeneste, for eksempel, sier Stian. Joakim og Alva nikker enige.

- Jeg vet at hvis jeg har meg en full boks på skolen, er den tom i løpet av ti minutter. Det kan være irriterende hvis man ikke får igjen, sier Alva.

Hun mener at hun skulle ha klart å slutte hvis hun måtte, og at hun ikke egentlig ikke er avhengig. Joakim, på sin side, føler at han trenger snusen. I hvert fall foreløpig.

Powered by Labrador CMS