Kranglegener

Barn med adferdsproblemer kan ha arvet sine dårlige tendenser fra foreldrene - men kanskje ikke slik vi gjerne tror. Krangling kan ligge i genene, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen barn skulker skolen, stikker av hjemmefra, lyver for foreldrene, stjeler i butikker eller mobber andre barn.

De har såkalte adferdsproblemer, og skaper mye bekymring for foreldre og lærere.

Ekteskapelige konflikter og skilsmisser har fått en del oppmerksomhet som mulig årsak til slike problemer.

Studerte tvillinger

En ny studie finner at det kanskje ikke er foreldrenes krangling i seg selv som har skylda.

En minst like viktig faktor kan være at kranglete foreldre gir sine kranglegener videre til barna.

Forskerne er nøye med å understreke at dette ikke må tolkes slik at krangling mellom foreldre ikke skader barna.

Studien omfatter over 1 000 tvillinger og deres rundt 2 000 barn.

Noen av foreldrene var eneggede tvillinger, og delte alle genene. Andre av tvillingene var toeggede delte bare halvparten av genene.

- Potensielle implikasjoner

Studiens konklusjon er at foreldrenes krangling ikke er den mest sannsynlige forklaringen på vedvarende og alvorlige adferdsproblemer hos barn.

På den andre siden viser studien at foreldrenes gener påvirker hvor ofte de krangler med sine partnere, og de samme genene forårsaker mer adferdsproblemer når de blir gitt videre til barna.

- Studien antyder at ekteskapelige konflikter ikke er den store synderen, men at genene er det, sier K. Paige Harden, professor i psykologi ved University of Virginia, og studiens ledende forfatter.

- Våre funn har potensielle implikasjoner for behandlingen av adferdsproblemer: Å fokusere på barnets foreldre er vanlig i familieterapi, men dette er kanskje ikke like effektivt som å fokusere på barnet, sier Harden.

Personlighet

Det finnes nok ikke noe spesifikt kranglegen, men vår genetiske sammensetning påvirker våre personlige egenskaper, inkludert egenskaper som styrer hvor lett vi går i konfrontasjon.

Ifølge Harden er det mulig at det finnes gener involvert i risikotaking, spenningssøkende adferd eller andre aspekter ved antisosial oppførsel som gjør det mer sannsynlig at foreldrene ryker i tottene på hverandre.

Selv om arven av slike gener kanskje er viktige for langvarige og alvorlige adferdsproblemer hos barn, gjør foreldrenes konflikter likevel vondt og kan være skadelig for barna.

Referanse:

Harden KP, Turkheimer E, Emery RE, D’Onofrio BM, Slutske WS, Heath AC og Martin NG; Marital Conflict and Conduct Problems in Children-of-Twins; Child Development, vol. 78, utgave 1, 2007.

Powered by Labrador CMS