Klær med polyester i seg kan ende opp med å lukte skikkelig ille. (Foto: Colourbox)

Polyester lukter verst etter trening

Redd for vond kroppslukt? Da burde du styre unna klær med polyester.

Bakterien micrococcus trives godt i svette klær, og det er gjerne den som sørger for at t-skjorten din lukter ekstra vondt etter en lang treningsøkt.

Svette i seg selv lukter nemlig svært lite. Men når bakteriene får fatt på hormonene og aminosyrene i svetten, bryter de dem ned til mindre stoffer, som ofte lukter vondt.

Det kan likevel virke som om noen tekstilstoffer ender opp med å lukte verre enn andre. Forsker Chris Callewaert ved Ghent University i Belgia ville finne ut hvorfor.

Lagret  i 28 timer

I et forsøk utstyrte Callewaert sunne, voksne mennesker med tskjorter enten i bomull eller i polyester i forkant av en treningsøk. Deretter satte de i gang med en times lang spinning-time.

Etter at forsøkspersonene var ferdigtrent leverte de inn tskjortene, som ble oppbevart i inkubator i 28 timer.

Polyesterskjortene luktet mye sterkere og mer intenst enn det bomullsskjortene gjorde. Videre viste en grundig undersøkelse at micrococcus-bakterien var å finne i alle de syntetiske skjortene.

- Micrococcene har lettere for å vokse på polyester, forteller Callewaert i en pressemelding.

Mest sannsynlig er det fordi fibrene i tekstilen er mer vekstvennlig for bakteriene, tror forskeren.

Tabu

Vond kroppslukt kan være en stor plage for mange, og ifølge Callewaert er det tabu å snakke om.

- Det er lite disse menneskene kan gjøre for å hjelpe seg selv. Noen av dem syns det er for vanskelig å snakke med fremmede, selv det å forlate huset er vanskelig, fordi de bekymrer seg for hva andre tenker om lukten deres, sier han i pressemeldingen.

Han er klar på at hans forskning skal være til hjelp for de der ute som sliter med dette problemet. Derfor anbefaler han disse menneskene å velge bomull framfor polyesterklær.

Polyester finner man ofte i klær som er i pustende, vannavstøtende materialer.

Referanse:

Callewaert, C. De Maesceneiere, E. Kerchhof, F. Verliefde, A. Van De Wiele, T. Boon, N. Microbial odor profile of polyester and cotton clothes after a fitness session. Applied and Environmental Microbiology (2014)

Powered by Labrador CMS