Mann med kort, gråbrunt hår ser igjennom et kamera med stort objektiv. Han er inne i et kuppelformet rom, og et rundt vindu utgjør taket. Utenfor ser vi blå himmel.
Andreas Mogensen tar bilder innenfra Cupola-modulen på Den internasjonale romstasjonen.

Se astronautens mest spektakulære bilder fra verdensrommet

Da den danske astronauten Andreas Mogensen var på Den internasjonale romstasjonen, tok han mange bilder av jorden og livet på romstasjonen. Her kan du se noen av dem.

Å være kommandør for et romskip høres ut som noe fra en science fiction-film, der sjefen sammen med mannskapet reiser på oppdagelsesreise fra galakse til galakse.

Eller kanskje det høres ut som noe barn leker når de prøver å forestille seg hva som skjuler seg i verdensrommet.

Men kommandør var faktisk tittelen den danske astronauten Andreas Mogensen hadde de seks månedene han var i verdensrommet for andre gang på Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Og når kommandørens travle timeplan tillot det, tok han bilder av planeten vår og livet på romstasjonen. Det gjorde han blant annet fordi han var ambassadør for organisasjonen WILD Nature Foundation, som jobber for å dokumentere og fremme vern av verdens ville dyr og ville natur.

Den danske nettavisen Videnskab.dk har samlet noen av de beste bildene som Andreas Mogensen har tatt.

Mellom natt og dag

Dette bildet er tatt 5. september 2023 og viser grensen mellom natt og dag på jorden.

En lang, hvit robotarm strekker seg mot et oransje panel. I bakgrunnen vises litt av jordkloden.

Den er hentet fra den kuppelformede Cupola-modulen på ISS.

Afrikansk ørken

Her ser vi den afrikanske Namib-ørkenen møte havet. Med sine minst 80 millioner år, regnes denne ørkenen for å være verdens eldste.

Bildet er tatt 11. september 2023.

Ørkenen er opp ned øverst i bildet. Under er det blå himmel, og vi ser litt av romstasjonen.

Vulkaner nær byen San Miguel

Andreas Mogensen fanger her utsikten over byen San Miguel i El Salvador og de to nærliggende vulkanene Chinameca og San Miguel.

Bildet ble tatt 20. september 2023, og etterpå brukte han tid på å finne ut hva slags vilt naturområde han hadde fotografert fra romstasjonen.

Vulkanens gapende hull er midt i bildet. Fargene på bildet er i grønt og blått, og det er fjellandskap.

Elv slynger seg gjennom Colombias natur

Dette bildet av en elv i Colombia ble tatt fra romstasjonen 23. september 2023. Andreas Mogensen tipper at det er elvene Cauca eller Nechi, men er usikker.

En lysebrun elv slynger seg i mange bølger gjennom et grønt, brunt og svart landskap. Lyse streker avgrenser jorder i landskapet.

Fedrelandet Danmark

Hvordan ser egentlig Danmark ut fra verdensrommet? Andreas Mogensen fanget denne utsikten 16. oktober 2023. Her kan du se Fyn, det meste av Sjælland, Lolland-Falster og de sørfynske øyene, mens Sønderjylland er dekket av skyer.

Nærbilde av jordkloden. Den er blå, med svakt synlige landområder i grønnbrunt. Himmelen bak er svart. Litt av at panel på romstasjonen synes oppe i høyre hjørne.

Skyer svever mellom fjellkledde øyer

Under det myke skylaget ligger øyene Tana, Cleveland, Carlisle og Herbert islands, som er en del av Alaska i USA.

Bildet er tatt 20. oktober 2023.

Fire mørkegrå fjell med snø på toppen stikker opp som kremtopper gjennom det hvite skylaget.

Mystisk menneskeskapt mønster

Egentlig var det ikke Pemba Island, en øy som tilhører Tanzania, Andreas Mogensen hadde som mål å ta bilde av. Men det ble likevel sånn, og da la han merke til det menneskeskapte mønsteret på den nordøstlige delen av øya.

«Jeg spurte følgerne mine hva det var, og de fant ut at det var en del av en ny byggeplass for et stort feriested med hoteller, skoler og mer. Nesten som en liten by», skriver han på sin konto på Flickr.

Bildet er tatt 27. oktober 2023.

På et gråbrunt landområde omgitt av blått vann er det et mønster. Det er tynne, lyse streker som former det som ser ut som en fotballbane med først to rombeformede firkanter inni, så tre og så to til.

Verdens høyeste fjell

Himalaya-fjellkjeden i Nepal ble fanget på en klar og skyfri dag 20. november 2023 fra romstasjonen. Det er muligens Mount Everest, verdens høyeste fjell, som kan ses litt til venstre for midten.

I et gråbrunt fjellandskap med mange fjelltopper stikker noen snødekte fjell høyere opp enn de andre.

Tre solenergitårn omgitt av speil

I Mojave-ørkenen i California er det tre solenergitårn som gjør konsentrert sollys om til energi. Andreas Mogensen oppdaget og fotograferte dem fra verdensrommet 9. februar 2024.

Brunt ørkenlandskap. Til venstre er det fjell. Midt i bildet er det noe som ser ut som solpaneler. Under er det tre rundinger som lyser blått.

Natthimmellys over jorden

Andreas Mogensen tok et bilde av fenomenet natthimmellys 21. januar 2024. NASA publiserte deretter bildet.

Vil du vite mer om fenomenet natthimmellys, kan du lese denne artikkelen på forskning.no skrevet av UiT Norges arktiske universitet.

Nedre halvdel av bildet viser jordkloden i blått med hvite skyer på. Over den lyser et rødt lys opp den svarte nattehimmelen. Til venstre er det et hvitt instrument.

Columbus med nytt interiør

Den danske romfareren dokumenterte også livet på og rundt Den internasjonale romstasjonen, ISS.

Her kan du se den europeiske delen av ISS, Columbus, som er pyntet med det grønlandske, danske og færøyske flagget.

Bildet er tatt 30. august 2023.

Et lite rom med et salig kaos av ledninger og utstyr. Midt i bildet vises tre flagg.

Månen over ISS-laboratorium

På bildet er månen plassert over ISS sin Multipurpose Laboratory Module, som huser et laboratorium.

Den hvite månen er en bitteliten runding på den svarte nattehimmelen. På hver side av den vises hvite deler av romstasjonen. Nederste halvdel av bildet viser jordkloden i blått med hvite skyer.

Bildet er tatt 31. august 2023.

Soyuz MS-24/70S har koblet seg fast

Det russiske romfartøyet Soyuz ble koblet på ISS 15. september 2023. Det rakk Andreas Mogensen å fange med kameraet sitt.

Soyuz-besetningen besto av kosmonautene Oleg Kononenko og Nikolai Chub, samt den amerikanske astronauten Loral O'Hara.

To lange farkoster i hvitt og grått som begge har to paneler stikkende ut fra toppen. Himmelen bak er svart.

En astronomisk sjokolademousse

All maten astronautene spiser, er tilberedt og ferdigpakket på jorden. Astronautene trenger bare å varme den opp eller tilsette vann i maten oppe i verdensrommet.

Men et eksperiment skulle vise om det var mulig å lage mat på ISS. Derfor lagde Andreas Mogensen sjokolademousse 19. september 2023. Som bildet viser, ble det en suksess.

Mann med gråbrunt hår og svart piquet-trøye med romfartslogoer på. Han smiler og holder en slikkepott og en metall-beholder med sjokolademousse.

Det blir jul i verdensrommet også

Det nærmet seg jul 9. november 2023, da Andreas Mogensen tok dette bildet av seg selv.

På den internasjonale romstasjonen hadde mannskapet fri 25. desember for å feire jul. Her spiste de sammen, slappet av og fikk gaver som var sendt opp til romstasjonen fra familiene deres.

Smilende mann med nisselue og rød T-skjorte.

Et lite stykke Danmark i rommet

I forbindelse med at kong Frederik X ble ny konge i Danmark 14. januar 2024, tok Andreas Mogensen dette bildet fra Kuppelmodulen. Det viser Danmarks flagg, Dannebrog, svevende rundt.

Det røde og hvite danske flagget ligger inntil et rundt vindu. Det er seks vinduer rundt dette som sammen danner en sirkel. Utsikten er blå med hvite skyer.

Er du ennå ikke mett på rombilder? Andreas Mogensens har lagt ut flere bilder på sin konto på Flickr. Der kan du se mange flere bilder fra hans tid på Den internasjonale romstasjonen og hva han kunne observere der oppe.

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS