3D-print revolusjonerer designyrket

3D-printing blir stadig mer vanlig i designbransjen. - Kvaliteten på produktene er ennå ikke perfekt, men det peker frem mot en ny industriell revolusjon, sier forsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Solbriller designet for personlig tilpasning, av Kathinka Bene. (Foto: AHO)

- Industrielle designere må forholde seg til at Additive manufacturing, eller 3D-printing, vil endre deres rolle i tiden fremover, mener førsteamanuensis Steinar Killi ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Han har nylig avsluttet sin doktorgradsstudie om hvordan 3D-print påvirker designyrket.

I dag er ikke teknologien veldig utbredt i designmiljøet, men Killi tror det vil øke i popularitet.

- Store merker som Nike, Nokia og Ittala har begynt å levere produkter som er produsert og designet ved hjelp av 3D-print, så det vil nok bare bli mer vanlig i tiden fremover.

Killi understreker at vi er i starten i utviklingen, men at dette kan være begynnelsen på en ny industriell revolusjon. Blant annet fordi produktet flyttes nærmere kunden. Han viser mobilcoveret til sin iPhone som eksempel.

- Tidligere måtte man ha fått telefonen, tegnet coveret, så ville det gått til Asia for produksjon og noen måneder senere er coveret til salgs. Dette coveret kom ut to dager etter at iPhone 5 ble lansert.

- På den måten er teknologien revolusjonerende - produksjonen trenger ikke lenger være i Kina, men like gjerne på Grünerløkka i Oslo, forklarer han.

Et produkt tilpasset kunden

Killi sier at designerens rolle endres fra å produsere for et stort marked til mindre grupper, helt ned til enkeltkunder.

For eksempel kan Nike printe ut en løpesko som er 100 prosent tilpasset enkeltpersoner, laget etter kundens fysikk og løpemetode.

- Ved å lage produkter som er mer individualiserte og hvor kunden har vært involvert i bestillingen fra start, skapes mer eierskap til produktet. Det fører gjerne til at man er villig til å betale mer enn ved masseproduksjon.

- Det blir dyrere løpesko, men det er bedre for miljøet å kjøpe få høykvalitetsprodukter enn mange billigprodukter, sier Killi.

3D-print for alle

De siste årene har maskinene blitt såpass rimelige at privatpersoner har råd til dem.

- Tegninger til printing kan enkelt lastes ned på internett. Men du trenger ikke nødvendigvis kjøpe deg en egen maskin.

- Nå finnes det 3D-print-butikker der hvem som helst kan gå inn, kjøpe en tegning og printe den ut på stedet. Teknologien gir uendelig mange muligheter.

Powered by Labrador CMS