Graven ble funnet i Clermont-Ferrand i Frankrike og inneholder levninger av en ettåring, krukker, vaser og dyreofringer.

Slik ble en ettåring gravlagt for 2.000 år siden

Franske arkeologer fant en 2.000 år gammel barnegrav fra Romerriket. Ettåringen var omringet av vaser, dyreofringer – og en melketann.

Arkeologene mener det er det eldste og viktigste funnet av en barnegrav avdekket på fransk jord noensinne, ifølge The Guardian.

Barnet, som de antar er rundt et år gammelt, ble begravet på begynnelsen av første århundre. Da regjerte romerne i det som i dag er Frankrike.

I 2017 fant norske arkeologer en barnegrav ved Gardermoen – også denne fra Romertiden. Les mer om det i dette blogginnlegget på forskning.no.

Fant noe som trolig er et leketøy

Den 80 centimeter lange kisten er laget av tre, med spikre og et dekorativt jernmerke på toppen.

Graven inneholdt i alt 20 gjenstander, som for eksempel krukker og vaser, glass som mest sannsynlig inneholdt oljer og medisiner, en halv gris, tre skinker og annet svinekjøtt og to hodeløse kyllinger.

Arkeologene fant også en jernring som var festet til en bøyd metallstang. Dette antar de var et leketøy. Enden på metallstangen var lagt mellom bena på en hundevalp som var plassert ved føttene til barnet.

Valpen hadde på seg en hundekrage med bronsepynt, utstyrt med en liten bjelle.

De franske arkeologene vil fortsette utgravingene fram til februar.

Melketann fra bror eller søster

I tillegg til hundevalpen, var det også en annen ting arkeologene ble spesielt rørt av:

De fant en melketann som tilhørte et eldre barn, sannsynligvis et søsken.

Melketanna var omstendelig plassert på en bit av et ødelagt skjell.

Kanskje var dette en måte for storesøster eller storebror å våke over den lille på?

Arkeologene mener graven er uvanlig innholdsrik. Vanligvis finner de graver med en eller to krukker ved føttene til avdøde. Her fant de hele 20 gjenstander.

En villa i nærheten

Gravstedet ble funnet ved Clermont-Ferrand flyplass, omtrent midt i Frankrike.

I Norge er arkeologer nå i gang med å grave ut Gjellestad-skipet på Jellhaugen i Halden kommune. Det haster, ifølge forskere, blant annet fordi treverk fra skipet er angrepet av en type sopp som spiser opp treet.

Barnegraven i Frankrike tyder på at familien til barnet var svært velstående.

– Gjenstandene som befant seg i graven, er eksepsjonelle, både når det gjelder kvantitet og kvalitet, skriver det franske instituttet for bevaring og arkeologisk forskning (INRAP).

– Alle krukkene, vasene, de personlige eiendelene og dyreofringene viser hvor privilegerte familien var og hvilken stilling de hadde i samfunnet.

Voksne ble ofte kremert i Romertiden, mens barn ble begravet slik som her – gjerne på familien eiendom. Derfor tror de franske arkeologene at de vil finne en relativt stor villa i nærheten av gravstedet.

Utgravingene vil pågå fram til februar i år.

Powered by Labrador CMS