To tusen år med chili på menyen

I Mexico kan chili kan ha vært brukt til å lage sterk drikke for mer enn to tusen år siden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Inne i disse krukkene fra det arkeologiske funnstedet Chiapa de Corzo i Mexico ble det påvist spor av chili. Krukkene merket 1 og 3 har tut og kan ha vært brukt til en flytende væske med sterk chilismak. De andre krukkene kan ha vært brukt til chili i pulverform, eller som pasta eller en mer tyktflytende saus. (Foto: Roberto Lopez og Emiliano Gallaga Murrieta
Inne i disse krukkene fra det arkeologiske funnstedet Chiapa de Corzo i Mexico ble det påvist spor av chili. Krukkene merket 1 og 3 har tut og kan ha vært brukt til en flytende væske med sterk chilismak. De andre krukkene kan ha vært brukt til chili i pulverform, eller som pasta eller en mer tyktflytende saus. (Foto: Roberto Lopez og Emiliano Gallaga Murrieta

Spor av chili er funnet i krukker hentet fra graver og ofringer fra gammel meksikansk sivilisasjon.

Avansert teknologi gjør det nå mulig å finne spor av kjemiske forbindelser på innsida av gamle keramiske kar. Dermed lærer arkeologene mer om hva fortidas mennesker spiste og drakk og hva de brukte i rituelle sammenhenger.

En ny studie utført av forskere fra USA og Mexico viser spor av chili i fem keramiske krukker funnet under utgravinger på det arkeologiske funnstedet Chiapa de Corzo.

Funnstedet ligger i delstaten Chiapas i Mexicos sørvestlige hjørne.

Historisk by

Chiapa de Corzo var en by som var bebodd i en lang periode på flere århundrer.

Krukkene som nå er undersøkt er datert til perioden mellom år 400 f. Kr. og år 300 e. Kr.

Dette er omtrent samtidig med Romerriket i Europa.

Byen ble skapt av folk som snakket mixe-zoqueanske språk. Dette er en språkfamilie som rommer språk som fortsatt er i bruk av noen folkegrupper i dagens Mexico.

Chiapa de Corzo regnes ikke som en del av den mer kjente mayasivilisasjonen, men folkene delte en del felles kulturelt gods med mayaene. I likhet med i mayaens byer ble det også i Chiapa de Corzo bygd pyramideaktige templer.

Gamle tradisjoner

Chili hadde antagelig lenge vært brukt av menneskene i Mellom- og Sør-Amerika. I Sør-Amerika er det i Ecuador funnet spor av oppmalt chili på 6000 år gamle redskaper.

Om chili ble brukt som finmalt krydder, eller som en slags pasta eller blandet i sauser, vet man ikke. Det kan også være at chili ble brukt som magisk middel, som medisin eller til og med som konserveringsmiddel.

I den nye studien er det funnet chili inne i en type leirkar med tut som man antar har vært brukt til flytende væsker.

Det er ny oppdagelse, som kan bety at chili for to tusen år siden ble blandet ut i en slags smakssterk drikke eller smakstilsetning som ble oppbevart i disse leirkarene.

Fant ikke

Det var ikke synlige matrester i de vakre leirkarene, som har ulike farger. Egentlig var forskerne på jakt etter kjemiske spor av sjokolade eller kakao, som man vet har spilt en viktig rolle i seremonier i ulike sivilisasjoner i Mellom-Amerika.

Forskerne fant ikke spor av kakao i noe av keramikken som ble undersøkt.

Derimot påviste de altså chili, takket være stoffet capsaicin og andre kjemiske stoffer som avslører at beholderne hadde vært brukt til å oppbevare chili i fast eller flytende form.

Spor av chili ble funnet i fem kar av totalt 13 som ble undersøkt.

Gravlagt med jadeplugger

Et av dem var hentet fra graven til en voksen mann. Dette karet er merket med nummer to på bildet. I samme grav var det flere andre keramiske kar, som kanskje også har inneholdt mat eller drikke.

Mannen hadde også fått med seg øreplugger av jade.

Øreplugger ble brukt i flere mellomamerikanske sivilisasjoner. I graven var dessuten et halsbånd med et skjell som smykke.

Det er klart at dette var en mektig person, og hva som fulgte herskerne i Chiapa de Corzo i graven, var neppe tilfeldig.

Chili kan ha spilt en rolle i gravritualet. Eller det kan være utvalgte deler av gravferdsmåltidet som er lagt med den døde og bevart for ettertida.

- Var viktig

Det er ett kar med chilispor også i hver av de to andre gravene som er med i utvalget. Kanskje ble chili ansett som så uunnværlig at det måtte være med over i de dødes verden.

- Vi vet ikke akkurat hva folkene i Chiapa de Corzo gjorde med den, men det er klart at bruken av den er viktig, skriver de i sin studie, som er publisert i tidsskriftet PloS One.

Forskerne kan ikke si om chili kun ble gitt til gudene og herskerne under fest og høytidelige ritualer, eller om den også ble brukt til hverdags.

På samme måte som mais, squash og bønner var også chili opprinnelig en vill plante. Det finnes ulike typer ville planter i slekten Capsicum.

Noen av dem ble dyrket og gradvis omgjort til jordbruksplanter.

Det var den dyrkede versjonen av chili som spanjolene tok med seg tilbake til Europa på 1500-tallet. Deretter spredde den seg over store deler av verden.

Referanse:

Terry G. Powis et. al.: ”Prehispanic Use of Chili Peppers in Chiapas, Mexico,” PLoS One,13. November 2013.

Powered by Labrador CMS