De urgamle ekskrementene inneholdt mye korn og bønner, som er godt synlig på bildet. Men en av de fire avføringene som forskerne undersøkte, røper mer sofistikerte matvaner.(Foto: Anwora/NHMW)
2.700 år gammel avføring inneholder spor av blåmuggost og øl
Dette er det eldste beviset på at europeere modnet ost ved hjelp av muggsopp, ifølge forskerne bak den nye studien.
Avfallet fra tarmene våre inneholder nemlig arvestoff fra mange forskjellige organismer. Både fra den som har bæsjet og fra maten personen har spist.
I jernaldermannens avføring oppdaget forskerne store mengder DNA fra to mikroorganismer som brukes i matlaging.
Nemlig muggsoppen P. roqueforti, som brukes til å lage blåmuggost, og gjærsoppen S. cerevisiae, som brukes til å lage øl og vin.
Ostefunn trolig det eldste i Europa
En av forskerne bak den nye studien, Frank Maixner, er overrasket over at disse menneskene var såpass sofistikerte i matveien, ifølge avisa The Guardian.
− Det er et veldig spesielt sted i alpene. Det er et ingenmannsland, sier Maixner til den britiske avisa.
Ifølge forskerne er dette det eldste beviset på at europeere modnet ost ved hjelp av muggsopp.
Laktoseintolerante
Salt er også viktig for å lage blåmuggost. Det hadde gruvesamfunnet god tilgang på, påpeker forskerne i den nye studien.
At blåmuggost har lite laktose i seg, kan også ha vært en fordel for jernaldermenneskene, skriver de i studien.
Europeeres evne til å bryte ned dette melkesukkeret er nemlig ganske ny.
Ølet var trolig en type som måtte drikkes fort etter den ble laget, skriver forskerne i studien. De tror også at ølbryggerne brukte gjær som la seg på overflaten av ølet.
Men at menneskene som bodde i dette området brygget øl, er ikke like overraskende.
Både skriftlige kilder og arkeologiske funn har vist at Europeere brygget øl i jernalderen. Andre steder i verden hadde de allerede brygget denne drikken i flere tusen år.
Til sammen undersøkte forskerne fire forskjellige ekskrementer fra jernalderen og bronsealderen.
Alle var fra menn som hadde gjort fra seg inne i saltgruven.
DNA fra avføringen viste at de hadde et balansert kosthold. De spiste mest korn og en del bønner. I tillegg spiste de noe frukt, nøtter og kjøtt eller annen mat fra dyr.
Endring 20.10.2021 kl. 13:04: Beskrivelsen av hva slags øl bronsealdermannen hadde drukket, er rettet opp fra «De tror også den var en lys, undergjæret øl» til «De tror også at ølbryggerne brukte gjær som la seg på overflaten av ølet».
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?