Pent bilde ingen fribillett

For kjekke menn kan det være fordelaktig å legge bilde ved CV-en. Vakre kvinner får ikke lettere vei til intervjurommet med bildebruk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Skjønnhet skal visstnok øke sjansene for høyere lønn og bedre jobber, men pene mennesker kommer ikke nødvendigvis lettere på jobbintervju enn de med normalt utseende.

Det antyder de foreløpige resultatene fra en ny studie.

I Norge er det ikke standard praksis å legge ved bilde i jobbsøknader, mens det er helt vanlig i andre land, blant annet i Israel.

Fem sendinger, ett intervju

Her får menn faktisk bedre uttelling enn kvinner for godt utseende på CV-bildet.

En vakker kvinne bør heller la søknaden forbli bildeløs, ifølge studien, som er utført ved Ben-Gurion University i Israel. 

I studien ble over 2 500 stillingsannonser besvart med over 5 000 CV-er. For hver annonse sendte man inn to nesten identiske CV-er. Den ene med bilde, den andre med bare tekst.

En attraktiv mann som la ved bilde, måtte i snitt må svare på fem jobbannonser for å komme på ett intervju.

En mer gjennomsnittlig attraktiv fyr må sende av gårde CV-en sin 11 ganger, opplyser forsker Ze’ev Shtudiner. Bildeløse slet enda mer.

Bildeløse kvinner på flest intervju

Blant kvinnene hadde CV-er uten bilder størst gjennomslagskraft til intervjurommet. Responsen var i snitt 22 prosent høyere enn for de med normalt utseende, og 30 prosent høyere enn for de bildeskjønne.

Forskjellene var større når ansettelsesprosessen skjedde i bedriftene, og mindre i rekrutteringsbyråene.

Forskerne tror misunnelse rettet mot attraktive medsøstre kan være med på å forklare hvorfor CV-er med bilde av vakre kvinner oftere havnet i søpla. En høy andel kvinner i bedrifter de undersøkte jobbet med rekruttering.

Ifølge de israelske forskerne står dette i motsetning til dagens litteratur innen psykologi og organisasjonsteori, som sier at et attraktivt utseende hos både kvinner og menn assosieres med positive personlige egenskaper. 

Mens attraktive menn med bilde hadde en svarrate på nær 20 prosent, oppnådde bildeløse bare 9,2 prosent, ifølge en pressemelding fra det israelske universitetet.

Hvem som til sjuende og sist blir ansatt sier ikke studien noe om.

Powered by Labrador CMS