Zebrafisk på speed

Forskere har gitt muterte zebrafisk amfetamin for å finne ut mer om hvorfor vi mennesker er så glade i sentralstimulerende stoffer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste 10-15 årene har bruken av sebrafisk i forskningen eksplodert, ifølge professor Peter Alestrøm ved Veterinærhøgskolen. Foto Elin Fugelsnes

Fakta om amfetamin

Amfetamin er et sentralstimulerende stoff, som kokain og ecstasy, og undertrykker søvnbehovet og stimulerer hjerte- og karsystemet.

Amfetaminrus kjennetegnes av hevet stemningsleie og økt psykomotorisk tempo.

Vanlige reaksjoner er høy selvfølelse, pratsomhet, rastløshet, nervøsitet, svimmelhet og våkenhet/mangel på søvn.

Kroniske brukere fremstår ofte som angstfylte, søvnige og underernærte.

Ifølge SIRIUS oppga nesten 2,5 prosent av norsk ungdom mellom 15 og 20 at de hadde prøvd amfetamin i 2008.

Vanligvis oppstår ikke sterke fysiske abstinenssymptomer etter avsluttet bruk, men verking i ledd og muskler, angst og urolig søvn er likevel relativt vanlig.

Det finnes flere hundre amfetaminforbindelser og amfetaminliknende stoffer.

Metamfetamin er kjemisk nært beslektet med amfetamin, og virkningene av amfetamin og metamfetamin er svært like.

I Norge selges amfetamininnholdige tabletter for behandling av ADHD og narkolepsi.

Amfetamin og metamfetamin kan inntas gjennom munnen som tabletter, pulver eller oppløst i væske, injiseres, røykes eller sniffes.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Sammen med et internasjonalt team har tyske forskere ved Helmholtz Zentrum München greid å mutere og avle frem en liten zebrafiskfamilie som ikke reagerer på amfetamin.

Studien er publisert i open access-tidsskriftet Genome Biology.

En slekt av mutert fisk

Forskerne brukte ENU, et kjemisk stoff som forårsaker mutasjoner, til å lage hundrevis av muterte zebrafisker. Av disse avlet de frem en liten slekt som ikke fikk noen effekt når de ble gitt amfetamin, men som ellers virket helt normale.

- Alle avhengighetsskapende narkotiske stoffer setter i gang en rekke av omfattende og langvarige konsekvenser i hjernens fysiologi, og de aller fleste av dem forstår vi bare delvis.

- Fordi det å forstå overgangen fra bruk til misbruk av narkotika er så viktig, prøvde vi å få innsikt i mekanismene som setter i gang denne avhengighetsoppførselen, sier en av forskerne som gjennomførte studien, Katharine Webb, i en pressemelding.

"Amfetamin er et av de vanligste illegale narkotiske stoffene i Norge, og ifølge Folkehelseinstituttet er antall beslag mer enn doblet de siste ti årene. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"

Amfetamin i halve akvariet

Fordi amfetamin oppleves som lystbetont målte forskerne amfetaminresponsen ved å måle om fisken valgte å være i den delen av akvariet hvor stoffet var tilgjengelig.

Forskerne sammenlignet den amfetaminresistente fisken med vanlige zebrafisker. Da oppdaget de at det var 139 gener som oppførte seg annerledes hos mutantene, men bare når de hadde fått i seg amfetamin.

Forskerne observerte ingen reaksjon i disse genene da de var upåvirket av amfetamin, verken hos mutanter eller vanlig fisk.

Blant de 139 genene finnes noen av de som forbindes med belønning, men forskerne så også en markant økning i aktivitet som man vet har innvirkning på utvikling av hjernen.

Påvirker produksjon av nerveceller

Det som er enda mer interessant, ifølge forskerne, er at mange av disse genene er uttrykt i det området i hjernen hvor nervestamceller produserer nerveceller.

- Denne produksjonen, som påvirkes av amfetamin, kan vise seg å være verdifull å se på i videre studier av sammenhengen mellom avhengighet og utviklingen av nerveceller, skriver de i studien.

Referanse:

Katharine J. Webb et. al., Zebrafish reward mutants reveal novel transcripts mediating the behavioral effects of amphetamine, Genome Biology, Juli 2009

Powered by Labrador CMS