Kokain dreper i det skjulte

Kokain er involvert i tre prosent av alle plutselige dødsfall. Verst er det hvis man tar kokain og samtidig røyker, drikker eller er overvektig. Disse dødsfallene er skjult i statistikken. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Det er absolutt ikke ufarlig å sniffe kokain. Man kan faktisk dø av det."

Visste du

I 2008 viste en undersøkelse at 5,6 prosent av alle dansker mellom 16 og 24 år hadde prøvd kokain i løpet av det siste året.

Tallet er stigende; i 2005 var det 3,3 prosent, og i 2000 var det 2,8 prosent.

Kilde: Sundhedsstyrelsen
 

Når man tar kokain, skyter pulsen og blodtrykket i været. Blodkarene trekker seg sammen, og man risikerer å dø av en blodpropp i hjertet eller hjernen.

Tre prosent av alle plutselige, ikke-voldelige dødsfall i det sørvestlige Spania involverer kokainmisbruk, viser ny spansk-italiensk forskning.

– Undersøkelsen vår viser at kokainmisbruk fører til skadelige endringer i hjertet og blodårene, og at dette kan medføre dødsfall, forteller Joaquin Lucena, som leder den rettsmedisinske avdelingen i Sevilla.

21 døde hadde tatt kokain

De spanske og italienske patologene har vært ganske grundige. De har nemlig sett nærmere på 2 477 døde som ble obdusert i den spanske byen Sevilla fra november 2003 til juli 2006.

De fleste av dødsfallene skyldtes mord, selvmord eller ulykker, men 668 av dem kom i kategorien «plutselige dødsfall» som ikke umiddelbart lot seg forklare. Forskerne analyserte blod og urin fra de 668 likene og fant spor etter kokain hos 21 av dem.

Alle 21 var menn i alderen 21 til 45 år, og de ble undersøkt nærere. 13 døde av blodpropp i hjertet og tre av blodpropp i hjernen.

Røyking, alkohol og fedme øker risikoen

10 av de 21 døde i helgen. 17 av dem var røykere, og 16 hadde også drukket alkohol. Ifølge Lucena utgjør kombinasjonen av kokain, alkohol og tobakk en dødelig cocktail.

Og det hjelper absolutt ikke hvis man dessuten er overvektig, noe som var tilfellet for 11 av de 21 døde.

Ifølge overlege Inge Birkemose fra Rusmiddelcenter Odense kan kokain kan være dråpen som får begeret til å renne over:

– Personer som allerede har en forhøyet risiko for å få hjerte-kar-sykdommer, øker risikoen ved å ta kokain, sier hun til videnskab.dk.

– Inntaket av kokain har gitt den ekstra belastningen som personene ikke tålte.

Men kokain er selvfølgelig også farlig selv om man ikke i allerede er disponert for hjerte-kar-sykdommer, understreker Birkemose.

Dødsfall skjuler seg i statistikken

Ifølge rapporten «Narkotikasituationen i Danmark 2009» fra Sunhedsstyrelen var det tre dansker som døde av kokainforgiftning i 2008.

Men ingen vet hvor mange dødbringende blodpropper som har kokainmisbruk som medvirkende årsak.

– Hvis man har et plutselig dødsfall hos et ungt og ellers friskt menneske, vil man foreta en obduksjon og kanskje konstatere at dødsfallet skyldes en blodpropp i hjertet. Men typisk vil man ikke foreta noen rettstoksikologisk undersøkelse, forteller Birkemose.

– Derfor vet man ikke om det har vært kokain involvert. Og det vil det selvfølgelig være noen ganger.

Forskerne bak den nye undersøkelsen, som er publisert i tidsskriftet European Heart Journal, etterlyser faste regler for obduksjoner av mennesker som har lidd en plutselig død.

De mener at blod og urin alltid bør undersøkes for spor etter narkotika, slik at man kan finne ut av hvor farlig det egentlig er.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse:

Cocaine-related sudden death: a prospective investigation in South-west-Spain. European Heart Journal, 13. januar 2010.

Lenke:

Narkosituationen i Danmark 2009 

Powered by Labrador CMS