Bror alkohol og doktor asparges

Gårsdagens vin skrur seg inn i panna, og magen truer med evakuering. En dose asparges istedet for en burger kan hjelpe, i følge sørkoreanske forskere. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Foto:www.colorbox.no)"

Etter en vill natt i alkoholens vold, har du kanskje mest lyst til å slafse i deg en feit kjøttbombe – du er kanskje ikke så lysten på å knaske grønnsaker.

Nå hevder imidlertid sørkoreanske forskere ved Institute of Medical Science og Jeju National University, at det er nettopp det siste og sunneste alternativet som kan få kroppen på fote igjen.

Tester med ekstrakt av asparges reduserte det oksidative stresset i levercellene, og hjalp ensymet alkoholdehydrogenase med å bryte ned alkoholen raskere, i følge en artikkel som nylig ble publisert i tidsskriftet Journal of food science.

- Forsøket viser hvordan asparges kan lindre fyllesyke og beskytte leveren mot giftpåvirkning, skriver forsker B. Y. Kim i artikkelen.

- Interessant

Oksidativt stress er beskrivelsen av skadelige reaktive oksygenforbindelser som dannes i kroppen hele tiden, særlig under forhold hvor organismen utsettes for ulike typer stress. Da kan produksjonen av disse stoffene bli høyere enn det kroppen klarer å bryte ned ved egen hjelp.

I tillegg til å hjelpe ensymet alkoholdehydrogenase med opprydningen i leveren, er det altså dette de sørkoreanske forskerne hevder at du og jeg kan begrense ved å tygge på den grønne, ofte overkokte stengelen.

- Vi vet at det er mange naturstoffer som har positive effekter på cellene, og som beskytter mot skader som fremmedstoffer kan påføre - inkludert alkohol, sier professor og toksikolog ved Universitetet i Bergen, Anders Goksøyr.

Forskerne bak artikkelen er ikke riktig sikre på hvilke stoffer i aspargesen som virker i forsøket deres, men resultatene deres antyder at ekstrakt fra bladene, som man sjelden bruker i norsk mat, virker enda mer effektivt enn ekstrakt fra skuddene, i følge artikkelen.

- Må testes mer

"Ikke så fristende? (Foto: www.colorbox.no)"

Hvor mye asparges du i virkeligheten må spise for å løsne fyllesykens klamme grep, er ikke fastslått av forskerne.

- Dette er et celleforsøk, så her har de dyrket cellene i stoffet i en viss konsentrasjon. Det er vanskelig å sammenligne det med å spise asparges, men det er absolutt interessant, sier Goksøyr til forskning.no.

- Men her snakker vi om noe som må klinisk testes før det går an å si om det virker.

- Det bør vel gå an å gjøre?

- Ja, vi snakker jo om noe som er lett tilgjengelig, og det er sikkert noen frivillige som vil teste det ut, ler Goksøyr.

Prøv selv?

Hvis du selv vil finne ut om en kvast asparges kan hjelpe deg gjennom en søndag med trang hjelm og generelt ubehag, har landslagskokk Andreas Myhrvold ved Gastronomisk institutt et tips om en aspargesrett som han ville ha valgt selv:

ASPARGES MED KAVIARSAUS

2 dl crème fraiche
1dl lakserogn
2ts sitronsaft
2 sp hakka kjørvel (en urt)
Litt reven pepperrot
Smak til med litt salt og pepper,

Skrell aspargesen og kok den i saltet vann. Du kjenner at den er ferdig hvis du gir den en lett fingertrykk rett under toppen. Hvis den deler seg da, kan du ta den opp av vannet.

- Så hiver du på en smørklatt, og serverer den med sausen oppå. Du kan også servere aspargesen avkjølt til sausen, sier han til forskning.no.

Kilder:

Asparagus extract may ease hangovers. e! Science News, 14.august 2009

B.Y. Kim m.fl. Effects of Asparagus officinalis Extracts on Liver Cell Toxicity and Ethanol Metabolism. Journal of food science, doi: 10.1111/j.1750-3841.2009.01263.x
 

Powered by Labrador CMS