Når man blir 66...
...først da blir livet kult, lyder en sangstrofe. Hvordan står det til i virkeligheten? Mange kan sikkert ha det kult, men for en god del tynger alderen enda tidligere, viser forskning.
- Aldring dreier seg om endringer langs flere dimensjoner. Endringene har karakter både av svekkelse og vekst, men med stigende alder vil naturlig nok minussiden av regnskapet dominere.
Det slår aldersforskerne Svein Olav Daatland, Per Erik Solem og Kirsti Valset fast i rapporten Eldre år, lokale variasjoner fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA),
Velferdsforskningsprogrammet (VFO) omtaler studien på sin nettside.
For det kan jo tenkes at en del rett og slett begynner å føle seg litt gamle i 60-årene? Det må være lov å spørre, selv i vår kultur, der ett ideal tydeligvis går ut på å stritte imot alderdomstegnene til den dagen vi dør…
- Må gi opp ting
Utgangspunkt for forskernes rapport er den norske studien av livsløp, aldring og generasjon (Norlag). Flere enn 5 500 personer i alderen 40-79 år ble intervjuet i forbindelse med studien.
Det er blitt hevdet at 40-åringene er de nye 30-åringene. Kanskje man heller burde si at hver alder har sin sjarm?
Allerede mens vi er i 40-årene, kan vi oppleve uønskede aldersforandringer. 14 prosent i alderen 40-49 år rapporterer at de “må gi opp ting”. En tredel sier de opplever endringer de ikke liker, skriver VFO på nettsiden.
56 prosent av 40-49-åringene melder om dårligere fysisk form sammenliknet for 10 år siden. 38 prosent sier de har vanskeligere for å huske navn, 27 prosent mener arbeidsevnen er svekket.
For 50-99-åringer er tallene henholdsvis 68, 60 og 47 prosent, opplyser VFO videre.
Noen lyspunkter, tross alderen…
Men bildet er, heldigvis, ikke helsvart: Hele 79 prosent i aldersgruppen 70-79 år mener at de aksepterer seg selv i større grad enn ti år tidligere, mens 42 prosent mener alderen har hatt en positiv innvirkning på deres liv.
- At man i stigende grad aksepterer seg selv med alderen, gjelder uansett hvor mye eller lite arbeidsevnen, kondisjonen eller hukommelsen svekkes, sier forskerne Daatland og Solem.
For vi blir jo bare eldre og eldre, dag for dag, enten vi liker det eller ikke.
Og hvis vi noen ganger skulle lure på hvorfor tiden går hele tiden, kan vi jo alltids svare i samme ordelag som dikteren Rolf Jacobsen en gang formulerte seg i en verselinje: hva skal den ellers ta seg til?
Les mer:
Velferdsforskningsprogrammet (VFO):Fra pluss til minus ved fylte 60.