
Norsk vikingkvinne funnet i Danmark
En velstående vikingkvinne begravet i Randers i Danmark stammer fra Norge.
Hun er kanskje begravet i Randers, men hun er født og vokst opp et helt annet sted.
Om hun har innvandret frivillig, ble giftet bort eller havnet på Jylland på en annen måte, er umulig å si. Kvinnen som ble gravlagt i en velutstyrt grav i dagens Enghøj ved Randers omkring år 900, har kommet langveis fra.
Restene av kvinnens tenner har blitt strontiumanalysert. Det viser hvor en person er født og oppvokst. Denne kvinnen kom ikke fra Danmark, men fra det sørlige Skandinavia.
Smykkene hennes, blant annet en sjelden bronseplate som hun brukte til draktspenne, tyder ifølge arkeolog Ernst Stidsing fra Museum Østjylland til på at hun vokste opp i Norge.
– De arkeologiske funnene og strontiumanalysen peker på det sørlige Norge. Svenske vikinger dro mest mot øst, norske mot de nordatlantiske øyene, Skottland og Irland, og kvinnens draktspenne stammer fra de britiske øyer. Det passer med at de norske vikingene holdt til der, sier Stidsing.
Kvinne av høy status
Kvinnens grav viser at hun har vært velstående.
– Hun har hatt bronsespenner med pyntekapsler av sølv og en perlekjede av glass- og metallperler. Hun har vært et prektig syn når hun har gått gjennom byen. Smykkene tyder på en ganske høy stand. Kanskje har hun vært den lokale høvdingens kone, gjetter Stidsing.
Han spekulerer på hvordan kvinnen kom til Jylland.
– Vi kan forestille oss at det var en datter til en norsk viking som har kommet hjem fra et plyndringstokt. Han har gjort om platen til en spenne til datteren. Via allianseavtaler på tvers av Skagerrak havner hun her i Randers, kanskje i et arrangert ekteskap. Det kan være mange forklaringer, sier arkeologen.
- Les også: Hvem var de første som gikk silkeveien?
Innvandring til alle tider
Dette kan fortelle mye om denne perioden i historien.
– Danmark har vært et multietnisk samfunn allerede i vikingtiden. Med strontiumanalyser kan vi se hvor folk opprinnelig kommer fra, og det blir tydelig at det har vært betydelige kontakter og vandringer over lange avstander. Det har summet av fremmedspråk i byer som Hedeby, Aarhus, Ribe, Roskilde og Randers, hvor det til tider har vært mange fremmede handelsfolk, sier arkeologen.
I viktigtiden så folk mot fjerne land. Det var en globalisert verden, med både fredelig sameksistens og krigerske handlinger, fastslår Stidsing.
– Vi arkeologer får nå et nytt bilde av den tiden, for den var mye mer foranderlig enn vi trodde. I dag lever vi i en tid preget av flyktningstrømmer og folkevandringer. Det var det også før, både på grunn av hungersnød, plassmangel, handel, kjærlighet og krig. Det har foregått til alle tider, og kvinnen i Enghøj er enda et bevis på det.
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
SE OGSÅ
-
I dette forhistoriske samfunnet arvet kvinnene makten
-
Lekebåten som seilte på tidens hav
-
Dødehavsrullene: Arkeologer finner den tolvte hulen
-
Ny teori: Stonehenge var en kode til annen kunnskap
-
Enormt byggverk fra steinalderen funnet i Danmark
-
Her er Danmarks første «vikingtårn»
-
3500 år gamle smykkesteiner kaster lys over ukjent periode
-
Skal vi ta vare på stygge kulturminner?
-
Hvordan overlevde indianerne i denne 1000 år gamle landsbyen?
-
Disse fotavtrykkene er mer enn 7000 år gamle