Tømmer i mikrobølgeovnen

Nyhogd tømmer tar månedsvis før det er tørt nok til bruk. Men australske forskere har funnet hvordan de kan kappe ned på tiden: Stapp treet i mikrobølgeovnen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"En tømmerstokk klar for koking i mikrobølgekammeret."

Å felle treet og kappe det er bare halve jobben. Tømmer må tørke skikkelig før det er klart til bruk, og det tar sin tid. Ofte trengs langsom lufttørking over mange måneder før en avsluttende oppvarming, for å unngå sprekker og skader i treet.

- Enkelte tømmersorter tar ett år eller mer på veien til møbler eller gulv. Mye av den tiden går med til å tørke treet etter at det er kappet, forteller forsker Graham Brodie ved University of Melbournes Cooperative Research Centre for Wood Innovations.

Vannet koker i treet

Løsningen er den samme som når du ikke gidder vente på maten: Putt hele greia i mikrobølgeovnen.

En kort dose med kraftig mikrobølgestråling før tørking kutter tørketiden drastisk uten å påvirke hvordan treet ser ut, sier Brodie.

Mikrobølge-energien tørker ikke treet direkte, men endrer trestrukturen så vanlig tørking blir raskere og billigere. I mikrobølgekammmeret får treet et skikkelig strålestøt opp mot 30 kilowatt per kvadratcentimeter.

"Graham Brodie."

- Målet med behandlingen er å lynkoke vannet i cellene før fuktigheten kan trekke ut mot overflaten av treet, forklarer Brodie.

Den nye metoden kan redusere tørketiden til noen måneder eller enda kortere.

Kjøkkenmikro og trebiter

Tømmeret må fortsatt varmetørkes som før, men hele prosessen går kjappere: Eksperimenter med et australsk eukalyptustre kuttet tørketiden ned fem-ti ganger i forhold til vanlig tørkemetode, melder australierne.

Forskerne har gradvis bygget seg opp fra de første forsøkene, der ingrediensene var en forsterket kjøkkenmikro og noen små trebiter. Nå bygger teamet et anlegg med 300 ganger større effekt enn en standard mikrobølgeovn.

Norsk anlegg i oktober

Også i Norge er mikrobølget tømmer underveis. I månedsskiftet september-oktober starter Skogforsk på Ås et lite prøveanlegg, med hjelp fra de australske forskerne.

"To av det australske teamet forbereder mikrobølgeanlegget."

- Teknikken som er utviklet i Australia er interessant, blant annet på laftetømmer som har lang tørketid, sier forsker Simen Gjølsjø.

Ved Skogforsk er de mest interessert i andre muligheter med mikrobølgeteknikken. Behandlingen får nemlig treverket til å bli mer gjennomtrengelig (“permeabelt” på forskerspråk), og gjør det lettere for væsker å trekke inn i treverket. Dette betyr enklere impregnering og behandling av treet.

Trær som ikke kan behandles i dag kan bli aktuelle ved hjelp av denne teknikken, tror Gjølsjø.

Kokebok for tømmer

Nå er det ikke bare å stråle i vei og håpe det beste. Ulike tresorter har forskjellig fuktighet og struktur, og sprer mikrobølgene på forskjellig måte.

Problempunkter i treverket kan konsentrere mikrobølger som svir treet. Så nå blir neste jobb å få oversikt over hvordan mikrobølgene oppfører seg i forskjellige trær. Målet er en “kokebok” for alle typer tømmer.

Powered by Labrador CMS