Sjimpanser foretrekker eldre damer

Jungelens glade gutter gjør det med modne kvinner, viser en ny undersøkelse. Alder betyr mindre når man kan finne seg ei ny dame over natta, og sjimpansehunner blir bare bedre med åra.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forside Current Biology. Foto: Jean-Michel Krief"

Mens menneske-hanner foretrekker unge kvinner, går hann-sjimpansene etter eldre hunner. Forklaringen kan ligge i sjimpansenes frodige seksualliv.

Vi mennesker er mer tilbøyelige til å knytte livslange parforhold. Da er det viktig å finne en partner som har livet foran seg og kan føde mange barn.

For hannsjimpansen er det annerledes. Den svinger seg fra hunn til hunn med stor freidighet og trenger ikke å ta slike hensyn.

Elskov i buskene

Martin Muller fra Boston University har sammen med kolleger fra Harvard University studert Kanyawara-sjimpansen i nasjonalparken Kibale i Uganda.

Når hannene hadde lyst på en dame, rusket de kraftig i greiner og viste fram ståtissen. Hvis damene hadde lyst og eggløsning, kom de farende og satte i gang.

Forskerne fant ut at eldre hunner oftere ble utsatt for tilnærmelser og oftere hadde samleier enn yngre hunner. De var spesielt populære hos lederhannene og var oftere årsak til rivalisering og slagsmål.

Holder seg godt

"Eldre hunner tar bedre vare på ungene ..."

I motsetning til mennesker har hunnsjimpanser ingen overgangsalder. Det kan også være en årsak til at de “holder seg godt”. Hannene foretrekker også hunner som alt har bevist at de kan føde barn framfor unge jomfruer.

Men resultatene viser at det må være noe mer med de gamle damene. Når hannene får valget mellom en yngre og en eldre hunn som begge har født barn tidligere, velger de nemlig den eldste. Hva er det de gamle mødrene har som de yngre mangler?

Forskerne er usikre, men peker på at eldre hunner gjerne har høy status og er mer velfødde. De kan også ha rykte på seg for å være bedre til å ta omsorg for barna, og den høye alderen kan i seg selv bety gode gener for sterk fysikk.

Resultatene blir publisert i novemberutgaven av det amerikanske tidsskriftet Current Biology.

Referanser:

“Male Chimpanzees Prefer Mating with Old Females”, Martin N. Muller, Department of Anthropology, Boston University og Melissa Emery Thompson, Richard W. Wrangham, Department of Anthropology, Harvard University.
Current Biology Online

Powered by Labrador CMS