Resultatene tyder på at kvinnene i gruppa som fikk D-vitamin, hadde cirka 50 prosent mindre sjanse for å bli gravide. (Illustrasjonsfoto: Iakov Filimonov/Shutterstock/NTB scanpix.)
Resultatene tyder på at kvinnene i gruppa som fikk D-vitamin, hadde cirka 50 prosent mindre sjanse for å bli gravide. (Illustrasjonsfoto: Iakov Filimonov/Shutterstock/NTB scanpix.)

For mye D-vitamin kan gjøre det vanskeligere å bli gravid

D-vitaminmangel er ikke bra for kvinner som vil bli gravide, men det er ikke sikkert for mye av vitaminet er bra heller, ifølge ny studie.

Studien peker nemlig mot at et høyt inntak av D-vitamin kan gjøre det vanskeligere å bli gravid.

Det skriver Medpagetoday.com.

Forskerne delte 193 kvinner i alderen 20 – 40 år som prøvde å bli gravide, inn i to grupper.

Én gruppe fikk et placebotilskudd – altså et tilskudd uten virkestoff, mens den andre fikk 70 mikrogram D-vitamin daglig frem til de ble gravide og 16 uker etterpå.

Resultatene tyder på at kvinnene i gruppa som fikk D-vitamin, hadde rundt 50 prosent mindre sjanse for å bli gravide.

Men kvinnene som ble gravide mens de fikk D-vitamintilskuddet, hadde færre komplikasjoner under graviditeten.

– Fruktbare kvinner har ofte et lavt D-vitaminnivå, noe som er knyttet til lav fødselsvekt, redusert fertilitet og negative utfall.

– Målet vårt var å undersøke effektene som D-vitamin har på disse områdene hos kvinner med lavt D-vitaminnivå, sier Gitte Bloch Rasmussen som tar doktorgraden ved Aarhus Universitet til Medpagetoday.com.

Rasmussen mener resultatene fra den nye studien tyder på at man bør være forsiktig med å anbefale for høye doser av D-vitamin til kvinner som prøver å bli gravide.

– Det er selvfølgelig viktig at kvinnene unngår et underskudd av D-vitamin, men for de som har et underskudd, vil jeg anbefale en daglig dose på 10 mikrogram, sier Rasmussen.

Resultatene ble presentert på den årlige konferansen European Calcified Tissue Society Congress som i år ble avholdt i Roma fra 14. – 17. mai.

Når kvinner først blir gravide, bør de passe på å få i seg nok D-vitamin, ifølge Helsedirektoratet informasjonssider om gravide og ernæring.

Powered by Labrador CMS