Annonse

Alger - oppdrettsfiskens livrett!

Kan dyrking av mikroalger i veksthus være med å løse akvakulturnæringens fôrmangel? - Det er mulig, sier professor Hans Ragnar Gislerød. Ved å dyrke fram fôret i stedet for å hente det opp fra havet, får man bedre styring over fôrtilgangen, kvalitetsfôr som ikke er forurenset, samtidig som man slipper å overbeskatte havressursene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er begrensede ressurser i havet, og i framtida kan vi ikke fortsette med å hente opp fisk og bruke det som fôr til oppdrettsfisk. Allerede i dag er det mangel på fiskeolje, og prisene presses opp. Kvaliteten på fôret er heller ikke alltid så god som den burde være.

- Jeg tror løsningen på fôrmangelen vil være å produsere den, enten gjennom å lage fôr av planter, bioprotein eller som i dette prosjektet, mikroalger, sier Hans Ragnar Gislerød ved Norges landbrukshøgskole (NLH).

Gislerød er leder for prosjektet “Optimalisert produksjon av mikroalger som fettrik fôrkilde til akvakultur”. Med seg har han blant annet genetikeren Vish Patil, også han fra NLH.

Naturlig “mat” for fisken

- En av fordelene med å utvikle fôr av mikroalger er at dette er en marin organisme, og dermed naturlig “mat” til fisk. Alger er nederst i næringskjeden i havet, og spises av større organismer som igjen spises av fisk. Oppdrettsfisken har derfor ikke problemer med å fordøye og utnytte dette fôret. Forurensningen, blant annet av tungmetaller i havet, er også en faktor som gjør at dyrking av fôr framfør høsting fra havet har fordeler. Samtidig er det selvfølgelig en del utfordringer en skal gjennom før en kan sette i gang kommersiell produksjon av mikroalger som fôr. Utvelgelsen av alger med høyt innhold av flerumettede fettsyrer, utvikling av et produksjonsanlegg, og en kostnadseffektiv produksjon er noen av utfordringene, sier Gislerød.

I tillegg til at dette må kunne produseres til en rimelig pris.

Ettertraktede fettsyrer

Det er Vish Patil som utfører forsøkene med mikroalgene. Han har fått bygd om seks bioreaktorer hvor fem - ti ulike mikroalger testes. Oppgaven blir å finne de mikroalgene som har høyest innhold av de aktuelle fettsyrene, samtidig som de er “robuste” og har en rask vekst. Deretter hvordan fettandelen kan økes ved hjelp av klima og næring.

- Det er fettsyrene vi er ute etter, og det er disse fisken trenger og gjør den så sunn for oss. I dag produseres det mikroalger til en forholdsvis høy pris, som brukes i helsekost. Dersom alger skal bli aktuelt som fôr til fisk, må produksjonen optimaliseres og prisen ned. Algene som selges i dag går for rundt 200 kr per kilo tørrstoff av alger, og vi må ned til 50 kr. per kilo. Biproduktene, det som ikke benyttes i fiskefôret, kan danne utgangspunkt for andre produkter, og bidra til at dyrking av alger blir enda mer lønnsom, sier Patil.

Prototype

- Når vi har funnet de best egnede mikroalgene, er hovedutfordringen å utvikle et produksjonsanlegg som kan danne grunnlag for kommersiell produksjon i stor skala, sier Gislerød.

- Vi har fått ytterligere finansiering fra Forskningsrådet for å utvikle denne prototypen. Vårt fortrinn er at vi ligger i forskningsfronten når det gjelder bruk av kunstig lys i veksthus. Det å finne den optimale kombinasjonen av kunstig lys og dagslys er viktig. Det er et stykke fram til den dagen, men det er ikke umulig at vi kan komme dit.

Powered by Labrador CMS