Hjertegod musetrening

Feite mus som trener regelmessig har like sunne og sterke hjerter som slanke mus.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med regelmessig trening ble musehjertene friskmeldte, selv om musene fortsatt var overvektige og spiste usunn mat. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

– Forskningsresultatene våre er ganske utrolige. Når feite mus trener, får de normalisert hjertefunksjonen.

– Jeg tror ikke det finnes noen medisiner som har like god effekt på hjertet som det trening har, sier forsker Anne Hafstad ved Universitetet i Tromsø.

I 10 uker studerte Hafstad og hennes forskningsgruppe overvektige mus som var feitet opp på det vi kjenner som ”junk food”. Altså et kosthold basert på karbohydrater og mettet fett som finnes i blant annet hamburgere, pommes frites og brus.

Stive hjerter

– Gatekjøkkenmaten gjorde musene feite, slappe og usunne. De fikk økt insulinresistens, noe som er et forstadium til type 2 diabetes. Også hjertet ble svekket av overvekten og de fikk en dårligere aerob kapasitet.

– Hjertet brukte mer oksygen og fett. Hjertekamrene ble stivere og de trakk seg dårligere sammen, forklarer Hafstad, som legger til at slike hjertelidelser kan føre til store skader ved hjerteinfarkt, deriblant død, sier Hafstad.

Ifølge Helsedirektoratet får om lag 12 000–15 000 nordmenn akutt hjerteinfarkt hvert år. Risikofaktorer er røyking, høyt blodtrykk, diabetes og overvekt, og menn rammes oftere enn kvinner.

Forskerne forventet at de 20 musene skulle få et sviktende hjerte på grunn av fedme.

Derfor ble de mektig forbauset over at regelmessig trening friskmeldte musehjertene – til tross for at musene fortsatt var både overvektige og spiste usunn mat.

– At treningen skulle ha så god innvirkning på hjertet, var overraskende. Hjertet mistet stivheten, hjertekamrene trakk seg bedre sammen og oksygenforbruket normaliserte seg.

– Også insulinresistensen ble redusert, spesielt ved trening med høy intensitet, altså opp mot maksimalpuls over en kortere periode.

- Å få så gode resultater har vi ikke klart før, heller ikke ved bruk av antidiabetisk behandling. Vi har aldri før sett en normalisering av hjertefunksjonene, sier Hafstad.

Dermed avliver forskerne i Tromsø myten om at man er feit og ferdig, for man kan nemlig være feit og frisk, så lenge man trener regelmessig. I hvert fall hvis man er en mus.

Glad i trening

For mange er det ikke selve treningen som er verst når man skal komme seg i form. Det vanskeligste er å komme seg ut av godstolen.

Den berømte dørstokkmila er for mange et stort hinder når folk skal trene. Slik var det også for de feite musene.

– Treningen ble gjort fem dager i uka, i 10 uker. Musene trente i tredemølle som tilsvarer kraftig oppoverbakke enten to timer moderat trening eller én time intervall. Vi så at musene gikk fra å være slappe og stressa, til å bli glade for å få trene.

– Både ved moderat og intensiv trening gikk feite mus ned i vekt. De ble mer og mer løpevillige og ivrige, og de begynte også å se bedre ut. De ble slankere og blankere i pelsen, avslutter Hafstad.

Powered by Labrador CMS