- Grønt mindre sunt

Dette er påstanden i nyere engelske undersøkelser som nylig ble presentert i The Sunday Times. - Dette er helsemat likevel. Frukt og grønt er mer næringsrikt enn det meste av det vi spiser, slår professor Karin Haffner fast.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Er ikke frukt og grønt så sunt likevel?"

Haffner har brukt de siste dagene til å studere artikkelen i The Sunday Times. Den slår fast at hos våre naboer i vest reduseres innholdet av mineraler, mens sukkerinnholdet øker i grønnsaker og frukt.

Artikkelen henviser til flere engelske undersøkelser som dokumenterer at innholdet av jern, magnesium og andre mineraler er redusert de siste 60 årene, samtidig som sukkerinnholdet i frukt er fordoblet. Undersøkelsene presenteres også i Aftenposten 18. februar.

Engelske undersøkelser

- Det er en signifikant reduksjon i mengden kalsium, magnesium, kobber og natrium i grønnsaker, og mindre magnesium, jern, kobber og kalium i frukt, siteres forsker Anne-Marie Mayer ved Cornell University i The Times.

Både hun og forsker David Thomas ved Geological Society peker på endrede landbruksteknikker og kjemikaliebruk som årsaker til endringene.

Forskerne trekker også frem det økende sukkerinnholdet i enkelte typer frukt. Det gjelder blant annet eple, pære, ananas og bananer. Undersøkelsene gjelder i hovedsak frukt og grønt produsert i England.

"- Frukt og grønt er uansett på den riktige siden av matvarepyramiden. Er du likevel i tvil om næringsinnholdet så spis mer, oppfordrer Karin Haffner."

Ikke bekymret

En av grøntekspertene ved Norges landbrukshøgskole, Karin Haffner, er likevel ikke bekymret over de oppsiktsvekkende funnene fra England.

- Frukt og grønt er uansett på den riktige siden av matvarepyramiden. Er du likevel i tvil om næringsinnholdet så spis mer, oppfordrer Haffner.

Helseinnholdet i frukt og grønt har vært gjenstand for mye oppmerksomhet de siste årene. NLH har i samarbeid med Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo (UiO) gjennomført omfattende kartlegginger av antioksidanter i frukt, bær og grønnsaker. Antioksidanter har en helsefremmende effekt, og forebygger i all enkelthet blant annet kreft, hjerte- og karsykdommer.

- Resultatene av disse undersøkelsene etterlater ingen tvil. Frukt, grønnsaker, bær og krydderurter er sunt - kjempesunt. Vi kan likevel slå fast at utvalget av frukt og grønt som er enda sunnere enn epler, pærer og appelsiner er ganske stort, sier Haffner og henviser til kartleggingen av antioksidanter. Hun trekker spesielt frem alle typer bær og grønnkål, rødkål og brokkoli.

- Dessuten har for eksempel rød paprika tre ganger så høyt innhold av c-vitaminer som appelsin. Det er også fire-fem ganger så mye c-vitaminer i kiwi sammenlignet med eple, mens mengden i kiwi og appelsin er nokså like.

- Ikke mer sukker

Artikkelen i The Sunday Times slår fast at sukkerinnholdet er økende i frukt og grønt. Karin Haffner er imidlertid ikke enig i dette, uten at hun vil gjøre det til et hovedpoeng. Forskeren påpeker at forbrukerne foretrekker søtsmaken i frukt og grønt, og at dette er en sentral årsak til utviklingen av for eksempel eplesorter med utpreget søtsmak.

"Sukkerinnholdet i epler øker ikke ifølge NLH-forskere. Sukkerinnholdet varierer fra 11 til 15 prosent, og de utenlandske eplene er litt søtere enn de norske."

- Vi har imidlertid entydige undersøkelser gjennom de siste 50 årene, der vi har sett nærmere på næringsinnholdet i norske eplesorter. Vi har de siste årene også sett på utenlandske sorter. Resultatene er entydige - sukkerinnholdet øker ikke, men de utenlandske eplene er litt søtere enn de norske, understreker Karin Haffner.

Eksempler på tradisjonelle eplesorter som finnes i butikkene er Gravenstein, Aroma, Torstein, Åkerø, Golden, Pink Lady og Gala. Sukkerinnholdet i disse varierer fra 11 til 15 prosent. Dette er ifølge Haffner en normal variasjon, og slik har tallene sett ut de siste 50 årene.

Powered by Labrador CMS