SNT: Kaffe gir tolv krefttilfeller årlig

Kaffedrikking fører årlig til 12 krefttilfeller i Norge, anslår Statens næringsmiddeltilsyn. Kaffe er den største kilden til det kreftframkallende stoffet akrylamid, mener tilsynet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble i november slått fast i en svensk undersøkelse at kaffe inneholder rundt 20 mikrogram akrylamid per liter.

Totalt har SNT nå analysert ni ulike kaffeprodukter. Analysene viser et innhold av akrylamid på mellom ti og 37 mikrogram per liter ferdig kaffe.

Hovedkilde til akrylamid-inntak

SNT anslår på bakgrunn av tallene at kaffen kan svare for rundt 12 krefttilfeller årlig og at drikken er hovedkilden til nordmenns akrylamid-inntak. Dette til tross for at for eksempel potetchips inneholder langt mer, rundt 1 500 mikrogram, av det kreftfremkallende stoffet per kilo.

- I gjennomsnitt spiser vi bare en 25 gram chips i uka, mens vi drikker en halv liter kaffe per dag, sier SNT-direktør Gunnar Jordfald til Nationen.

Kan ikke påvise direkte

Jordfald legger til at man aldri vil kunne direkte påvise at en person har fått kreft av kaffe, men han gjentar samtidig helsemyndighetens oppfordring om å begrense kaffeinntaket. Samtidig har SNT hatt møte med de norske kaffeprodusentene.

- Vi har hatt et møte med dem og sagt at vi forventer at de bidrar til å senke innholdet, sier Jordfald.

Avviser sammenhengen

Informasjonssjef Ida Byrkjeland i Norsk Kaffeinformasjon avviser imidlertid overfor Dagsavisen at det er noen kobling mellom kaffe og kreft. Byrkjeland får støtte fra Dag S. Thelle, professor i epidemiologi ved Akershus universitetssykehus.

- Det er ikke påvist noen sammenheng mellom kaffe og kreft hos mennesker i store befolkningsundersøkelser, understreker Thelle.

(NTB)

Powered by Labrador CMS