Trøbbel med KOLS på fly

Personer med kroniske lungesykdommer, blant annet KOLS, kan få en betydelig mangel på oksygen under flyreiser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en av konklusjonene i Carl Christian Christensens avhandling som skal forsvares for den medisinske doktorgrad ved Universitetet i Oslo 17. februar.

Undersøkelsene er foretatt som simulerte flyreiser i et lavtrykkskammer og under en flytur til Kanariøyene.

Det viste seg at pasientene med lungesykdom fikk et betydelig fall i blodets oksygeninnhold under flyreisene. Oksygeninnholdet ble ytterligere redusert ved beskjedne fysiske anstrengelser som gange til og fra toalettet, skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Til tross for til dels svært lave oksygenverdier i blodet, hadde de fleste pasientene beskjedne symptomer ved korte opphold i høyden.

Ved lengre flyreiser synes det imidlertid å være en risiko for forverring av oksygenmangelen i blodet. Ved å tilføre pasientene oksygen via et nesekateter fra en oksygenkolbe, ble oksygenverdiene i blodet normalisert.

Resultatene fra disse undersøkelsene er nå tatt inn i internasjonale retningslinjer for evaluering av lungepasienter som skal reise med fly. Men det er fortsatt ikke internasjonal enighet om hvordan lungepasienter skal undersøkes før flyreiser, og om hvilke pasienter som bør ha med seg ekstra oksygen i flyet.

Forskningsgruppen Christensen er tilknyttet ved Lungemedisinsk avdeling på Ullevål universitetssykehus og på Glittreklinikken, jobber nå videre med disse problemstillingene.

Powered by Labrador CMS